03166-20-L-011

Puur natuur: zelfgemaakte plantenvoeding

Tuinleven
Voor optimale groei en bloei van de tuin of een rijke oogst uit de moestuin is plantenvoeding een vereiste. Gebruik nu niet meteen de kant en klare plantenvoedingen er zijn ook een aantal natuurlijke middelen om de tuin te voorzien worden van de voeding.

Grasresten

Tijdens het maaien blijven er vaak veel grasresten over. Ze zijn prima te gebruiken als voeding voor om bloembedden en moestuinen. Grasresten zorgen ervoor dat de grond minder snel uitdroogt en de plantenwortels gevoed worden. De maairesten kunnen direct gebruikt worden vanuit de opvangbak van uw grasmaaier. Let wel dat het geen onkruid bevat.

EM-Sommer-006-25cm

Koffie

Gebruikte koffiefilters zijn een bekend wondermiddel voor de tuin. Door een hoog gehalte stikstof, fosfor, kalium en mineralen is het een hoogwaardige natuurlijke plantenvoeding.

Paardenmest

Paardenmest als plantenvoeding is ideaal omdat het een zeer hoge voedingswaarde heeft en de structuur van de grond verbetert. Voordelen:
* Paardenmest absorbeert veel water en dat voorkomt het al te snel opdrogen van de grond;
* Paardenmest verbetert het ook minder geschikte kleigrond omdat het die luchtiger maakt.;
* Paardenmest heeft de aantrekking van bodemdieren die die de grondstructuur verbeteren;
* Paardenmest vermindert het zuurgehalte (pH –waarde) van de bodem;
* Paardenmest bevat kiemen die de grond verwarmen. 

Zijn er in uw buurt maneges, boerderijen of stallen, dan heeft u het goed getroffen. Men zal u dankbaar zijn als paarden- of koemest bij u kan worden afgeleverd. Maar beide componenten moeten, wilt u ze als meststof inzetten, eerst worden gecomposteerd. Als u dus verse mest krijgt, moet u die ten minste 18 maanden in uw tuin opslaan. Een alternatief is m voorgecomposteerde koemest en paardenmest te gebruiken die u in een tuincentrum kunt kopen.