Pak je schoffel, klaar - en gaan!

Tuinleven
Als u over een tuinserre beschikt kunt u eindelijk beginnen met het planten van de eerste groenten voor het nieuw tuinseizoen. Serres bieden een goede bescherming tegen sneeuw, regen en te veel zonlicht. Daarnaast zorgen broeikasgassen voor perfecte groeiomstandigheden en kan er eerder en langer geoogst worden. Bovendien heeft het een positief effect op de kwaliteit van de groenten. Weet u welke groentesoorten geschikt zijn voor deze tijd van het jaar en wat u moet overwegen om bloeiende groenten te krijgen?
Allereerst moet u onderscheid maken tussen een verwarmde- en een onverwarmde serre. In een onverwarmde serre is het zeer aan te raden om een aarde thermometer te hebben en een oog te houden op de temperatuur. Het is ook nuttig om verwarmde borden te plaatsen tijdens deze de koude periode. Als u geen warme borden wilt gebruiken kunt u fleece of folie gebruiken om de planten te beschermen. In een verwarmde serre is het niet nodig om verwarmde borden te gebruiken - je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat de temperatuur op een niveau van ongeveer 20 graden blijft. 

Voordat u begint te zaaien, moet de serre worden vernieuwd en de bodem moet worden voorbereid. Het belangrijkste is om alle onkruid te verwijderen en de aarde te schoffelen. Om een voedzame bodem te krijgen kun je compost erdoor mengen. Als dit gebeurt is, kunnen de zaadjes geplant worden.

Tijdens het planten moet u ervoor zorgen om voldoende afstand te houden tussen de zaadjes zodat de planten gemakkelijk kunnen drogen na nachtelijke dauw of na het water geven. Een afstand van 10 tot 15 centimeter is perfect.

Gedurende de dag als de zon schijnt kan het erg warm worden in de serre. Warme lucht absorbeert veel vocht. Door de afkoeling tijdens de nacht, verliest de warme lucht het opgenomen water in de vorm van kleine druppels. Deze druppels vallen naar beneden op de planten, wat kan leiden tot verrotting. Condenswater en stress breken de stam af, zorg daarom voor voldoende ventilatie. Indien dit regelmatig gebeurt, beïnvloedt de frisse lucht ook het hele microklimaat op een positieve manier. Dit helpt ook om de planten voor te bereid op het verpotten later in het jaar. Tijdens het ventileren moet u oppassen dat planten geen koude wind direct op hun gevoelige bladeren krijgen.

Welke zaden passen bij welke serre?

Voor verwarmde serres
Begin tot eind januari:
Koolraap, paprika, radijs, uien, lente-uitjes, komkommers, tomaten

Eind januari:
Rode en witte kool, raap

Voor onverwarmde serres

Eind januari:
Snijbiet, sla