Oogsten en bewaren

Tuinleven
Vang de aroma's van de zomer en combineer alle soorten vers fruit die u lekker vindt. Ook kruiden en groenten kunnen snel en eenvoudig worden bewaard.
Maar ook hier is een goede voorbereiding belangrijk. De potten moeten absoluut schoon zijn om de lekkernijen voor langere tijd te bewaren. Reinig de potten grondig en steriliseer ze in kokend water. Laat ze vervolgens uitlekken en drogen, maar droog ze niet met een doek, omdat pluizen of vet zich aan de potten kunnen hechten. Kook de afdichtingsringen en deksels in water met een beetje azijn, spoel ze na met schoon water en laat ze drogen. Zorg ervoor dat de randen schoon blijven wanneer u de potten vult. We raden aan om hiervoor een trechter te gebruiken.

Wanneer u alle voorbereidingen hebt getroffen, hoeft u alleen nog te bedenken welke bewaringssmethode u wilt gebruiken, zodat u ook in de winter kunt genieten van een beetje zomer.
EM-Obst-006-20cm.eps

Klassieke methoden in het kort

Steriliseren: Eerst wordt het te bewaren product in potten gelegd en worden de deksels losjes erop geplaatst. Om de bacteriën te doden worden de potten verhit tot circa 100 °C. Door het verhitten zal de inhoud uitzetten. Wanneer de potten vervolgens worden gekoeld in een waterbad, krimpt de inhoud weer en ontstaat er een vacuüm. Hierdoor worden de potten afgedicht, zodat ze luchtdicht zijn. Het voedsel kan zo ongeveer twee jaar worden bewaard.

Inmaakalcohol: Er worden diverse methoden toegepast om fruit, kruiden en dergelijke voor langere tijd te bewaren. Alleen gedroogde kruiden, knoflook of tomaten worden gewoonlijk bewaard in olie. Groenten kunnen twee keer worden overgoten met kokende azijn of in azijn worden gekookt. Fruit wordt ingemaakt in alcohol, bijvoorbeeld in rum of vruchtenbrandewijn. Het conserverende effect van alcohol wordt ondersteund door suiker.

Koken: Bij koken is de hete vulmethode aan te raden. Het fruit wordt gekookt in een suikeroplossing en de potten worden gevuld wanneer het fruit nog heet is. De potten moeten eerst slechts voor de helft worden gevuld, zodat ze geleidelijk aan de temperatuur kunnen wennen. Daarna worden de potten gevuld tot 2 cm onder de rand en met het deksel erop vijf minuten op de kop gezet. Denk eraan dat de schroefdeksels vooraf moeten worden gesteriliseerd met alcohol.

Drogen: Drogen is mogelijk op verschillende manieren: in de open lucht of in een oven.

Luchtdroging: Fruit en groente worden in stukken gesneden en aan draden opgehangen. Vervolgens moeten ze één of meer weken drogen, afhankelijk van de hoeveelheid water die ze bevatten.

Ovendroging: Deze methode is sneller en hygiënischer. Groenten en fruit worden op een bakplaat gelegd en drie tot zes uur gedroogd bij een matige temperatuur van 30 tot 40 °C. Het is belangrijk om de producten in de oven elk uur te draaien. Het drogen van deze producten in de microgolfoven wordt afgeraden.

Tip: Om te bepalen of groenten en fruit al voldoende gedroogd zijn, plaatst u een kleine hoeveelheid in een plastic zak en maakt u de zak vervolgens dicht. Als er in de zak condens ontstaat, moeten de producten nog verder worden gedroogd.

Wat is de juiste suiker?

Bij het maken van confituur kunt u elk type gekristalliseerde suiker gebruiken. Maar het is gemakkelijker om inmaaksuiker of geleisuiker te gebruiken.

Inmaaksuiker: Inmaaksuiker is geraffineerde suiker met grote suikerkristallen, die bij het maken van confituur en conserven slechts weinig schuim produceert. Hierdoor ontstaan minder luchtbellen en is het eindresultaat gladder.

Geleisuiker: Geleisuiker bestaat uit suiker en pectine en is daarom bij uitstek geschikt voor zeer rijp en zacht fruit dat uit zichzelf moeilijk opstijft. Wanneer u geleisuiker gebruikt, moet u het fruit niet langer dan acht minuten koken, omdat dit anders te zacht wordt en uiteindelijk toch niet zal opstijven.

Het belang van de juiste verhouding

Gebruik één kilo suiker voor één kilo fruit om het product goed te bewaren.

Zo maakt u heerlijke confituur

• 1 kg bessen (zwarte bessen, cranberry's, bramen of frambozen)

• 1 kg geleisuiker

Was het fruit, laat het drogen en plaats het in een pan. Druk het fruit lichtjes aan. Voeg de geleisuiker toe en laat het geheel vier minuten koken. Roer het kokende mengsel regelmatig door. Vul schone, gesteriliseerde potten met de hete confituur, draai de schroefdeksels stevig vast en laat de potten vijf minuten ondersteboven staan.

We wensen u veel plezier bij het oogsten en bewaren van uw gekweekte producten!