EM-Garten-103

Nuttig herfstklusje: bladruimen

Tuinleven
Wonen in een boomrijke omgeving heeft veel voordelen en zorgt in september vaak voor een prachtig kleurenspel. De herfst brengt echter wel wat extra werk met zich mee want als de blaadjes vallen, is het aan te raden om ze wel op te ruimen. Voor het gazon is het bijvoorbeeld beter om ‘bladloos’ de winter in te gaan. Goed gras heeft namelijk wel licht en voldoende zuurstof nodig om te ademen. Maar bladruimen voorkomt ook gevaarlijke en gladde situaties. Pak de bladhark en ruim de bladeren op! Je kunt natuurlijk ook een bladblazer gebruiken.

Gevallen bladeren moeten ook worden gescheiden van scheuten, gras en groenstruiken, omdat deze planten ook kunnen reageren op natte, rottende bladeren. Om deze bladeren nuttig te gebruiken kunt u bijvoorbeeld eens een mand met bladeren vullen en deze op een droge plek zetten. Gaat het flink vriezen dan kun je de bladeren prima als extra bescherming aan de voet van rozen of minder winterharde beplanting strooien óf in een hoek van de tuin een nest voor egels maken. 

Op deze manier kunt u ook helpen het wild te beschermen: in sommige Europese landen staat de egel al op de lijst van bedreigde diersoorten. Dit komt vooral omdat tijdens en na het werken in de tuin alles zorgvuldig wordt opgeruimd en er op deze manier bijna geen nesten of andere schuilmogelijkheden voor egels (maar ook voor vele andere nuttige dieren en organismen) over blijven.