Maretak – een mysterieuze parasiet

Tuinleven
Jaren geleden was deze plant het wonderkruid van de Keltische druïden. Tegenwoordig is het niet alleen een veelbelovende medicinale plant, maar ook een populaire kerstaccessoire: maretak, mistel of mistletoe. De witte vruchten zorgen ervoor dat de plant zich op geraffineerde wijze verspreid.

Waarom groeit maretak op bomen?

De benamingen "mistel" en "mistletoe" zijn verwant aan het Duitse "Mist", wat "mest" betekent – niet etymologisch, maar biologisch! Als pestvogels en grote lijsters niet zo gek waren op de witte bessen van deze fascinerende boombewoner, zou de plant zich niet zo hoog boven ons verspreiden. Omdat deze gulzige vogels hun bek aan een tak scherpen of hun uitwerpselen daar achterlaten, kunnen de maretakzaden zich hechten aan de schors van hun toekomstige gastheerboom. Zodra de zaden gaan uitlopen, verschijnt er stilletjes een jonge maretak. De maretak is een halfparasiet en onttrekt water en mineralen aan de boom, die de boom op zijn beurt uit de grond haalt. Aan de plant, die – na ruim een jaar – in de winter over de kale bomen verschijnt als een zichtbare uitbundige groene bol, hangend tussen hemel en aarde, worden door de Germaanse volken geneeskrachtige eigenschappen toegekend. Namen zoals heksenkruid, duivelsgras, duivelsnest en slangentong zijn in het verleden toegekend aan dit allround magische kruid. Terwijl onze voorouders bosjes maretak aan de muur hingen om boze geesten af te weren, maakt deze giftige plant tegenwoordig carrière als een geneeskrachtige plant vanwege zijn helende werking. De plant wordt vaak gebruikt om de bloeddruk te verlagen en voor het behandelen van bepaalde ouderdomsklachten en zelfs kanker.
Mistletoe

Van traditie naar een trendy kerstversiering

De Engelsen geloven dat het geluk brengt om tijdens de kerst iemand onder de maretak te kussen. Deze gewoonte is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk, maar is ook in Europa lange tijd populair geweest. De decoratieve takken van de groenblijvende plant kunnen vanaf november ook worden gebruikt als kerstversiering. Bind een bosje maretak samen met een breed rood-wit lint met strik. Een krans van dennenappels, maretak en hulst, versierd met witte en rode bessen is ook zeer decoratief. Het betoverende effect van de bessen komt ook bijzonder goed tot zijn recht wanneer u kleine bosjes losjes in eenvoudige glazen vazen rangschikt.

Tip van GARDENA: Maretak groeit het liefst op jonge takken in het bovenste deel van de boomkroon. Als halfparasiet verstoort hij de groei van de bomen, die verzwakt raken doordat ze zelf te weinig water en voedingsstoffen krijgen. Daarom moet jonge maretak, bij aantasting van de boom, tijdig worden verwijderd door deze zo diep mogelijk weg te snijden.* Behandel de plek vervolgens met zalf. *