Maak zelf een bloemenkrans

Tuinleven
Bloemenkransen kennen een zeer lange traditie. Al in het oude Egypte werden gasten verwelkomd met prachtige bloemenkransen. Tijdens de herfstperiode vindt u veel materiaal in de natuur of eigen tuin om zelf een bloemenkrans te maken. U kunt in een paar eenvoudige stappen zelf een krans maken. Laat uw creativiteit de vrije loop en begroet uw bezoekers met een mooie bloemenkrans op de deur.

Basis

De basis van een bloemenkrans is een frame meestal gemaakt van piepschuim, stro of takken. Deze frames kunt u vinden in bijvoorbeeld een tuincentrum, decoratie- of bloemenwinkel. U kunt een frame echter ook zelf maken van bijvoorbeeld droge takken of klimplanten. Maar ook een krant is geschikt! Rol de pagina´s in een waaiervorm op tot een koord, er ontstaat automatisch een frame. Uiteinden aan elkaar en ijzerdraad om de hele bloemenkrans wikkelen en… klaar! Kiest u voor een frame van wilgentenen buig dan de takken in een cirkel en wikkel zowel de uiteinden als de hele krans met ijzerdraad. Als het frame klaar is kan het versieren beginnen. Wij kozen twee materialen die horen bij de tijd van het jaar: gedroogde appels of bessen. Loop echter gewoon door uw eigen tuin, kijk goed rond en laat u inspireren door de natuur.

Najaarskrans met appels

Het meest geschikt zijn appels met een mooie rode schil. Als u een appelboom in de tuin heeft staan, dan kunt u er een aantal reserveren voordat u gaat oogsten. Snijd de appels in dunne plakjes en wrijf beide kanten in met citroensap. Plaats ze in de oven op 50-70 graden en laat ze 4-6 uur drogen, draai ze regelmatig om. Intussen kunt u de bloemen en rozenbottel met behulp van ijzerdraad vastmaken aan het frame. Het is belangrijk dat de stelen lang genoeg zijn, zodat ze goed op hun plaats blijven. Alle materialen die gebruikt worden moeten over de vorige heen vallen zoals bij het leggen van dakpannen, zodat de krans overal even dik is en de stelen worden verborgen. Daarna kunt u de schijfjes appel met lijm vastmaken.

Krans met bessen en rozen.

Voor deze variant is een frame gemaakt van wilgentakken het meest geschikt. Verzamel takken van bosbessen en rozen uit uw tuin en knip ze met een snoeischaar in gelijke lengtes. Daarna kunt u ze samenbinden in kleine bosjes en ze vastmaken met ijzerdraad aan de bloemenkrans. Doe dit zodanig dat de bosjes elkaar overlappen zoals dakpannen. Het blad en de bessen bedekken de stengels van de vorige bos. Trek de draad goed strak zodat alles goed vast blijft zitten.

Benodigdheden:

Gereedschap:
• Snoeischaar
• Handschoenen (voor werken met ijzerdraad)
• Bloemenkrans frame
• Binddraad
• Lijmpistool 

Herfst materiaal uit de tuin:
• Fruit/bessen (indien mogelijk gedroogd)
• Bloemen
• Takken
• Bladeren
• Noten 

Foto: © lily - Fotolia.com