EM-Trockenblumen

Maak uw eigen boeket gedroogde bloemen

Tuinleven
Elk jaar vrolijkt uw tuin u op met prachtige bloemen. Het verzorgen van de bloemen en het er een boekt van maken kost tijd en brengt vaak mooie herinneringen terug. Dus zou het zonde zijn om ze weg te gooien. Bewaar de bloemen om ervan te genieten in de winter tot de lente weer terug komt. Verzamel simpelweg materialen en probeer het zelf.

De natuur biedt ons een grote verscheidenheid van verschillende planten die geschikt zijn voor droogboeketten. U kunt lange grassen, takken, bladeren, bessen, maïskolf, fruit en vele soorten bloemen gebruiken. Maar wees ervan bewust dat niet alle planten zijn geschikt voor het drogen. 

Snij de bloemen tussen 11 en 3 uur, kort voor ze bloeien. Dan is de dauw verdampt en zijn de bloemen al open. Het hele jaar door kunt u veel planten knippen en drogen om er later bloemstukken of andere decoraties van te maken.

Het drogen van de bloemen

De eenvoudigste manier van bloemen drogen is door middel van droge lucht. Het verwijdert het vocht uit de cellen en stopt het verwelken. Knip de bloemen niet te kort als u later het boeket wil laten binden. Als de bloemen al te kort zijn, kunt u een draad gebruiken om de steel te verlengen. U kunt de draad ook gebruiken om de bloemen op te hangen in een donkere kamer die droog, warm en goed geventileerd is. Dit zorgt ervoor dat de bloemen niet verbleken uit en hun vorm behouden. Hang ze ondersteboven. Van tijd tot tijd moet de draad opnieuw vastgemaakt worden omdat de stelen dunner worden omdat het water uit de stelen verdwijnt. De bloemen zijn droog na 2 tot 8 weken. Behandel de bloemen zorgvuldig. Na het drogen kunt u haarlak gebruiken om de kleur en vorm van de bloemen behouden. Droog bladeren en grassen op dezelfde manier als de bloemen. Doe de bladeren, grassen, takken etc. in een vaas zonder water.

Boeket binden

Voor het binden van een boeket heeft u het volgende nodig: draad, schaar, een mes, gedroogde planten en lijm.

U bindt een boeket van binnen naar buiten. Begin met de bloemen die u in het midden van het boeket wilt hebben. Leg daarna de verschillende soorten bloemen, bessen etc. rond het boeket. Als u een nieuwe bloem wilt binden, moet u het hele boeket met draad omwikkelen. Controleer goed of het boeket haar mooie ronde vorm behoudt. Vervolgens kunnen grote bladeren en grassen rond het boeket gebonden worden. De laatste stap is het boeket met draad omwikkelen en de steeltjes op gelijke lengte afsnijden. En zie: U bent klaar met het boeket waar u nog vele maanden plezier van zult hebben. Als u wilt, kunt u uw boeket met speciale sierkralen verfraaien. Plak gewoon de sierkralen op de bladeren.

Welke bloemen kunnen gedroogd worden?

Lupine, korenbloem, zonnebloem, hortensia, vrouwenmantel,gipskruid, distel, lavendel, hanekam, zeedistel, rozenbottel.

FOTO: © Marek Gaidukevic – Fotolia.com