EM-Samen-001

Liever koud dan warm – koude zaadplanten

Tuinleven
Is het wel eens voorgekomen dat u in de lente veel ingezaaid heeft met maar weinig succes? Dit komt doordat dit waarschijnlijk zogenaamde koude zaadplanten zijn geweest. Weet u waar u rekening mee moet houden bij het planten en verzorgen en wat er eigenlijk binnenin de zaadjes gebeurt?
Koude zaadplanten komen oorspronkelijk uit koude wintergebieden. De zaden hebben een dikke en harde buitenkant, hierdoor kan de winter overleeft worden. Wanneer de temperatuur onder nul gaat, scheidt de plant een stof af waardoor het kiemen onderdrukt wordt.

Kou en vocht

Koude zaadplanten hebben de kou nodig om het kiemen te laten starten. De kieming is afhankelijk van de wisselwerking van twee verschillende voorwaarden om precies te zijn. Het moet vochtig genoeg zijn én de temperatuur moet goed zijn zodat de zaden kunnen gaan zwellen. Gedurende een bepaalde periode moet de temperatuur tussen de  -4 en 4 graden zijn. Deze twee vereisten zorgen ervoor dat het zaad niet te vroeg ontkiemt niet te vroeg en niet bevriest. De zaden hebben gedurende 4-6 weken kou nodig om te ontkiemen, maar ze moeten in deze periode in vochtige grond liggen.

Voorwaarden voor groei

U kunt koude zaadplanten vanaf de herfst gaan inzaaien. Kies een plaats waar de temperatuurschommelingen niet te hoog zijn en waar u eenvoudig water kunt geven. Let erop dat het niet vriest andere kunt u niet inzaaien.

De koelkast als alternatief

Indien u te laat bent of de winter laat u in de steek vanwege de milde temperaturen, dan kunt u de koelkast gebruiken als alternatief. Doe een stukje absorberend katoen in een zaad kom. Verdeel de zaden in het absorberende katoen en bedek ze met een dun laagje aarde. Daarna een beetje water geven, zodat de aarde en het katoen nat is, daarna verpakken in een plastic zak. Het hangt van het type zaad af hoe lang het in de koelkast moet blijven. Dat kan 2 weken tot enkele maanden zijn, bij 4 graden of minder met de kiemremming breken. Maar let op: te lage temperaturen vernietigen de zaden. Haal na deze periode alles uit de plastic zak en doe het in een pot gevuld met potgrond. Zorg voor een minimum temperatuur van 12 graden, zodat de zaden kunnen beginnen met ontkiemen.

Een aantal voorbeelden van koude zaadplanten:

Ranonkel, lelie, pioen, viooltje, salie, sleutelbloem, papaver, vrouwenmantel