Laten we het eens hebben over kwaliteit ...

Tuinleven
Interview met Reiner Häufele, Quality Assurance Manager bij GARDENA
Zo, meneer Häufele, u bent dus verantwoordelijk voor de kwaliteit bij GARDENA?

Ik niet alleen. Bij ons bedrijf is iedereen in principe verantwoordelijk voor de kwaliteit van onze producten en processen. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat onze klanten aan het einde van het plannings- en productieproces hoogwaardige producten krijgen geleverd die aan hun verwachtingen voldoen. Dit vereist een constante evaluatie van gedefinieerde kwaliteitsnormen vanaf de ontwikkelingsfase tot en met de serieproductie en het bewaken van de mate waarin deze normen worden nageleefd.

Wat bedoelt u met gedefinieerde kwaliteitsnormen?

Om te beginnen is elk product anders. Een grasmaaier moet totaal andere taken uitvoeren dan een krabber of een takkenschaar. Daarom zijn ook de kwaliteitsnormen voor de specifieke functies van het product anders. Wanneer een product wordt gecreëerd, moeten we deze normen samen met de marketingafdeling opstellen, zodat onze ontwikkelaars ze kunnen toepassen. We bepalen bijvoorbeeld aan welke testomstandigheden tuinscharen moeten worden blootgesteld tijdens een aantal validatiechecks, zodat ze vervolgens hun beoogde levensduur zullen behalen wanneer ze eenmaal in handen van de klant zijn.

Maar hoe kan dit worden gecontroleerd?

Voor dit doel hebben we in ons kwaliteitslaboratorium in Ulm voor elk product testprogramma's ontwikkeld. We willen snel resultaten hebben die een afspiegeling zijn van het werkelijke gebruik om zo de kwaliteit te kunnen beoordelen. We kunnen simpelweg niet wachten totdat een product op natuurlijke weg het einde van de verwachte levensduur heeft bereikt. Daarom werken we met standaardtests waarbij we, op basis van onze jarenlange ervaring en door vergelijkingen met "reallife"-klantenervaringen, het gedrag van een product in typische omstandigheden in de kortst mogelijke tijd kunnen simuleren.
Hoe gaat het in zijn werk ?

Voor onze tests ontwikkelen en bouwen we machines en apparaten waarin onze producten kunnen worden gebruikt en gedurende een instelbare periode en een specifiek aantal keren heen en weer kunnen gaan. Zo worden takkenscharen bijvoorbeeld gebruikt om hout te knippen, waarbij het hout varieërt in diameter, droogtegraad en houtsoort. En een slangenwagen kan urenlang heen en weer gaan op een transportband met dwarsbalken die een bijzonder hobbelig traject creëren. We laten slangenwagens herhaaldelijk vanaf een meter hoogte op de grond vallen en onderwerpen ze aan duurtesten op trappen.

Waarom?

Veel gebruikers moeten hun slangenwagens via de trap uit de kelder halen en later weer terugbrengen. Wanneer de slang vol water zit, is de wagen redelijk zwaar. En gebruikers gaan niet altijd zachtzinning met hun wagens om. Daarom proberen we de zwaarste omstandigheden waaraan het gereedschap wordt blootgesteld, te simuleren.

Moet gereedschap echt tegen alles bestand zijn?

Nou ja, niet alles! Maar iedereen die een GARDENA product koopt, betaalt daar gewoonlijk iets meer voor en heeft daarom ook terecht bepaalde verwachtingen. Hij of zij heeft het recht om te verwachten dat het product veerkrachtig is en toch altijd efficiënt werkt, ook bij een langere levensduur. Daarom is het ook de moeite waard om merkproducten te kopen in plaats van goedkopere koopjes. Dit is uiteindelijk de enige manier om tevredenheid te waarborgen.

En kunt u dat garanderen?

Dat is nu precies onze taak. We geven advies en voeren tijdens de productontwikkelingsfase tests uit; we testen en bepalen de kwaliteitsnormen voor ingekochte onderdelen zoals stekkers en kabels en tijdens serieproductie nemen we voortdurend stalen. Als er iets niet klopt, trekken we meteen aan de bel en houden we zo nodig zelfs de leveringen tegen.

Bent u onder de indruk van de kwaliteit van GARDENA producten?

Ja, absoluut. En omdat we overtuigd zijn van de kwaliteit van onze producten, bieden we bijvoorbeeld 25 jaar garantie op mechanische scharen en op het GARDENA combisystem. Ik denk dat onze klanten daar ook van onder de indruk zouden moeten zijn.