Laat de abrikozen maar groeien

Tuinleven
Deze kleine bollige vruchten hebben een pittige smaak, bevatten veel vitaminen en een steentje. Gebruik dit steentje om een abrikozenplant te laten groeien.
De grond die je nodig hebt moet verse zanderige grond zijn. Dit voorkomt schimmel. Nadat u de steen of zaad geplant hebt, is het belangrijk om de grond vochtig te houden. Met abrikozenstenen moet je wel veel geduld hebben. Het kan tot één jaar duren voor u de eerste groene scheut komt bovenpiepen. Wanneer deze eindelijk zichtbaar is, zet je de plant op een zonnige plaats. Vergeet ze niet regelmatig te gieten en ze te beschermen tegen rechtstreeks zonlicht.
Abrikoos, amandel en perzik zijn Prunus-soorten die thuis horen in het Middellandse Zeegebied, evenals de vijg. In ons klimaat kunnen ze op een zonnige en luwe plek groeien, bloeien en rijpe vruchten dragen. Een serre of een overdekt terras beschermt de mooie bloemen (april) tegen nachtvorst en regen. Vooral perzik en abrikoos moeten op een warme en tegen de wind beschutte plaats staan. Pruim, kers, perzik en abrikoos plant je best niet op de laagst gelegen plaats van een perceel: daar is het altijd kouder dan boven op de helling (koude lucht zakt) en vermits die bomen vroeg bloeien, zouden ze daar eerder nachtvorstschade ondervinden. Zoals elke fruitboom kan het tot 4 à 5 jaar duren voor je echt fruit kan oogsten.

© volff – Fotolia.com