EM-Garten-057-48cm

Kleine tuinen – groots effect

Tuinleven
Het idee van "leven" in eigen tuin is zeer actueel. Grootte speelt hierbij geen rol. Zelfs als u weinig ruimte hebt, kunt u met een beetje verbeelding en een geraffineerd ontwerp een spannende buitenomgeving creëren.

Geometrische vormen en duidelijke structuren

Vraagt u zich af hoe u slechts enkele vierkante meters tuin kunt omtoveren tot een juweeltje? De alles omvattende formule voor een succesvol ontwerp luidt als volgt: creëer ruimte en structuur! Door het beschikbare oppervlak op ruimtelijke wijze in te delen, kunt u een gevoel van ruimte creëren. Verschillende ruimtes die visueel van elkaar zijn gescheiden, maken een tuin spannend, omdat u niet meteen kunt zien wat de tuin allemaal te bieden heeft. Verticale elementen zoals open heggen, verspringende beplanting, pergola's omzoomd met klimplanten en kleine vijvers zorgen voor een visuele onderbreking van de zichtlijnen en laten de tuin veel dieper en groter lijken. Deel een kleine tuin op in een aantal rechte zones om de beschikbare ruimte zo goed mogelijk te benutten. Dit creëert structuur en vlakken, waardoor er verschillende ruimtes ontstaan voor ontspanning en spel of een achtergrond voor zomerse tuinfeesten.
EM-Garten-049-48cm

Versterk het gevoel van ruimte

Het is niet nodig om af te zien van een terras. Als u het tuinmeubilair in een hoek zet, kunt u diagonaal de tuin inkijken, waardoor deze groter lijkt. Buxus – die u in bedwang kunt houden door regelmatig te snoeien – en hoge, smalle struiken zoals de gewone taxus kunnen een idyllisch zitgedeelte omlijsten en een gevoel van ruimte in uw tuin scheppen. De kleuren van de bloemen die u kiest, bepalen mee hoe groot uw tuin lijkt. Een geheime tip voor het creëren van bloemperken met visuele diepte is om te kiezen voor blauwe en witte tinten. Blauw geeft niet alleen een elegant en koel effect, maar geeft kleine en smalle perken ook structuur. Door blauwtinten te combineren met witte bloemen versterkt u het contrast tussen licht en donker, wat het ruimtelijke effect versterkt. Uiteraard is een nieuw tuinontwerp altijd een kwestie van persoonlijke stijl. Bedenk eerst of het ontwerp van uw nieuwe tuin romantisch en speels, architectonisch met strakke lijnen of mediterraan moet zijn. Wanneer u eenmaal de keuze voor een bepaalde stijl hebt bepaald, is het gemakkelijker om de materialen voor het terras en de paden, perken en planten te selecteren.