EM-Christrose.jpg

Kerstroos (helleborus)

Tuinleven
De meeste tuinen bieden in de koude wintermaanden maar een sombere en kale aanblik. Prachtige groene gazons hebben plaatsgemaakt voor een witte laag sneeuw en van de kleurrijke bloemen en struiken is niets meer over dan enkele lege bloemperken en kale takken. Maar u hoeft het in deze tijd van het jaar niet zonder prachtige bloemen te stellen. Kerstrozen vormen een prachtig accent in een slapende tuin. Omdat ze gewend zijn aan lage temperaturen, bloeien ze van december tot maart en vormen ze een aangename afleiding in het witte tuinlandschap.

Oorsprong

Kerstrozen zijn afkomstig uit bergachtige gebieden waar ze gewoonlijk te vinden zijn op hoogtes tot 1900 meter. Dit zijn beschermde soorten. Hun natuurlijke habitat strekt zich uit vanaf de oostelijke Alpen – via Duitsland (met name Beieren), Oostenrijk, Zwitserland en Italië – naar de noordelijke Balkan.

Kerstrozen (Helleborus niger) worden gekenmerkt door hun schotelvormige witte – of sporadisch felroze – bloemen. Het zijdeachtige oppervlak van de bloemen en hun kenmerkende zwarte wortels zijn onmiskenbaar. Ze kunnen 10 tot 30 cm hoog worden. Alle 15 soorten zijn bijzonder sterk en eenvoudig te verzorgen. Ze behoren niet tot de rozenfamilie, zoals de naam onterecht suggereert, maar tot de boterbloemfamilie.

Letterlijk vertaald, betekent helleborus zoiets als "dodelijk voedsel". Deze naam is niet toevallig, want de helleborus is namelijk giftig. Daarom moet u uw handen wassen nadat u deze planten hebt aangeraakt of, beter nog, handschoenen dragen wanneer u ze moet vastpakken. U hoeft zich echter geen zorgen te maken over uw huisdieren. Ze zijn gewoonlijk niet schadelijk voor hen zolang ze de giftige wortels niet eten. Vanwege hun toxische effect werden kerstrozen vroeger gebruikt als medicinale plant voor het behandelen van zenuwaandoeningen en geestesziekten. Jaren geleden werden ze zelfs ingezet als wapen tegen de vijand. Met name in landelijke gebieden werden kerstrozen gebruikt om het weer voor het komende jaar te voorspellen. Het wortelextract van de kerstroos werd ook gebruikt voor het produceren van snuiftabak en niespoeder. Vandaar dat de plant in het Nederlands ook wel bekend staat als nieskruid. Omdat kerstrozen in de winter bloeien en ijs en sneeuw trotseren, werden ze altijd gezien als een symbool van hoop.
EM-Christrose.jpg

Tips voor het planten

De beste plek in de tuin voor kerstrozen is onder bladverliezende bomen, zodat de groenblijvende planten in de zomer voldoende schaduw en in de winter voldoende zon krijgen. Kerstrozen worden in de zomer geplant. Denk eraan dat ze leemachtige grond nodig hebben om te groeien en dat de ideale afstand tussen de planten, die bij voorkeur in groepen bij elkaar worden gezet, ongeveer 15 cm bedraagt.

Kerstrozen kunnen ook als potplanten binnenshuis worden gehouden. Zet ze dan wel in een ruime pot en op een koele plek, en zorg ervoor dat ze niet uitdrogen. Gebruik bij goede potgrond en vermeng deze met aarde uit de tuin, zodat de planten worden voorzien van de beste voedingsstoffen. Nadat de planten zijn uitgebloeid, kunt u ze uitplanten in de tuin, een schaduwrijk plekje geven op balkon of terras of, als u ze binnen wilt houden, in de vensterbank zetten en ze beschermen tegen direct zonlicht.