Je eigen tomatenzaadjes

Tuinleven
Hebt u een sappige en lekkere tomaat ontdekt? En wenst u dit volgend jaar ook in uw tuin? Dan kunnen we u helpen. We leggen u uit hoe u het beste tomatenzaadjes verzamelt zodat ze volgend jaar mooie en lekkere tomaten geven. Het enige wat u nodig hebt is een mooie, rijpe en sterke tomaat.
Snij de tomaat eerst in twee. Wrijf de twee delen tegen elkaar zodat de zaden en de pulp los komen van het vel. Nu zijn er twee opties.

De eerste optie is om de zaden uit de pulp te halen en ze laten drogen op keukenpapier. Als u ze in uw tuin plant, kan het heel lang duren voor ze kiemen. De reden hiervoor is dat de buitenste laag van de zaden die snelle kiemkracht belemmert. Deze laag moet eerst verwijderd worden door de plant vooraleer hij kiemt.

Een andere optie is dat u de buitenste laag verwijderd. Dit kan eenvoudig door de zaden en pulp in een glas water te doen. Dit glas moet 3 dagen op een warme plaats bewaard worden. Gelieve het water elke dag te verversen. Gelieve niet langer dan 3 dagen te wachten, anders beginnen de zaden te kiemen. Na dit fermentatieproces zeeft u het water, ververs het water en schudt er zachtjes mee. Dit verwijdert het resterende pulp. Dit moet u herhalen tot het water proper is. Als laatste plaatst u de zaden op keukenpapier zodat ze kunnen drogen. Als u deze zaden zaait, zult u snel merken dat ze kiemen aangezien de buitenste laag verwijderd is.

Bewaar de zaden in een open glazen pot. Als u verschillende variëteiten hebt, raden we u aan om ze allemaal in aparte potten te zaaien en ze te benoemen. U kan de glazen potten op een donkere en koele plaats bewaren. Zo blijven de tomatenzaden kiemkrachtig gedurende ongeveer acht jaar.