EM-Blaetter-051.eps

“Indian Summer”

Tuinleven
Na de zomer, wanneer de bladeren veranderen van kleur en dat de zon door de bomen schijnt, ontwaakt er in de bossen en velden een speciaal atmosfeer. Maar de mooiste bezienswaardigheden, als de zomer op zijn einde loopt, zijn te zien in de Verenigde Staten - en in het bijzonder in de staten van New England (een regio in het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten). Dit is waar de beroemde “Indian Summer” begint vanaf eind september, als de bladeren van de esdoorn en eiken beginnen te gloeien in elke denkbare tint van rood en geel. De natuurlijke wonder van de herfst komt hier het meeste tot zijn recht.

Vurige bossen

Rood, geel, oranje en oker - de bladeren van de esdoorns, eiken en elzen in de bossen van New England exploderen letterlijk in kleur tijdens de “Indian Summer”. Maar waarom zijn de kleuren van de bladeren zo intens in dit deel van de wereld ? Het antwoord is eenvoudig. In Europa bevatten onze bossen ongeveer 50 verschillende boomsoorten die zorgen voor prachtige kleuren. De bossen van New England tellen meer dan 800 boomsoorten, die zorgen voor een vurig uitzicht en adembenemende beelden. De perfecte timing vinden waarop de zon de mooiste kleuren toont van de bladeren door de bomen is niet makkelijk.

De perfecte timing

De bladeren beginnen eind September van kleur te veranderen en dit kan duren tot half November. Elk jaar wachten veel ongeduldige op de herfst om boswandelingen te maken op zoek naar de mooiste plekjes. Het perfecte moment is moeilijk te voorspellen, omdat verschillende factoren bepalen wanneer de verschillende kleuren op hun mooiste zijn. De pracht van de herfstbladeren hangt af van de lengte van de dagen, de hoeveelheid regen, of de sappen van de bladeren hoog of laag zijn, en van de temperatuur. Dit speciaal moment duurt spijtig genoeg meestal maar enkele dagen.

Waarom “Indian Summer” ?

Er zijn een aantal verschillende verklaringen over de oorsprong van de uitdrukking “Indian Summer”, dus kunnen we nog steeds niet met zekerheid zeggen waar deze term vandaan komt. Eén van hen komt van de Indische mythologie. Volgens een Indische legende, zou het bloed van dode beren in de grond gelopen zijn en vervolgens door de wortels tot in de balderen gaan, waardoor ze rood worden. Een andere verklaring eveneens gebaseerd op Indische traditie, zegt dat de herfst het belangrijkste jachtseizoen was, door de zachte temperaturen kwamen de dieren nog even buiten voor hun winterslaap. En er zijn nog veel meer verhalen…

En waarom veranderen bladeren eigenlijk van kleur?

Elke tuinliefhebbers heeft zich deze vraag wel één keer gesteld. De mooie groene kleur van de bladeren in de zomer heeft te maken met het pigment chlorofyl. Wanneer de dagen korter worden en de temperatuur zakt, voelen de bomen dat het tijd is om zich klaar te maken voor de winter. Waarom ? In de winter zouden de bomen hun vocht verliezen via hun bladeren. Maar door de bevroren grond zouden de bomen niet genoeg vocht kunnen halen uit de grond. De oplossing is dat de bomen de hoeveelheid vocht verminderen die ze door hun bladeren verliezen.
De chlorofyl in de bladeren wordt verlaagd en bewaard in de wortels als “reserve” tot aan de volgende lente. Wanneer de chlorofyl uit de bladeren is verdwenen, verschijnt er een ander pigment, die verstopt was achter de chlorofyl. Zo veranderen de kleuren van de bladeren en de bomen. En waarom vallen uiteindelijk de bladeren af? Wanneer de chlorofyl uit de bladeren is verdwenen, vormt zich een stopsel tussen de steel en de basis van het blad, waarbij de link van het blad naar de tak wordt afdicht. Wanneer dit gebeurt, is er niks meer die het dood blad aan de takken vasthoud. De herfstwind blaast dan de bladeren van de bomen, ze vallen op de grond en vormen een waardevolle humus. 
Elk jaar beschermt dit fascineerde proces de natuur van de koude winters – en kunnen wij genieten van onvergetelijke taferelen dankzijde prachtige kleuren van de bladeren aan de bomen en daarna op de grond.

Foto: © mdbrockmann82