EM-Blume-016-42cm.eps

Ideale winterbescherming voor kuipplanten en dergelijke

Tuinleven
Of het nu gaat om winterharde potplanten, perkrozen of groenblijvende planten: u kunt uw favoriete planten in slechts enkele stappen de winter door helpen.
Moeder Natuur zorgt er zelf voor dat planten in de tuin een bepaalde mate van bescherming hebben tegen ijs en kou: bladeren, sneeuw en dennennaalden vallen op de bedden en vormen een warme en aangename isolatielaag. Hoewel veel planten de winter zonder enige schade overleven, zijn de meeste planten in potten en kuipen bijzonder gevoelig voor vorst, omdat hun wortelkluiten veel sneller bevriezen dan die van planten die in de volle grond staan.
EM-Winter-002-36cm

Vorstbestendige kuipplanten op gezonde wijze laten overwinteren

Winterharde heesters, planten en groenblijvende planten kunnen de winter buiten doorbrengen in hun vorstbestendige potten en kuipen, maar moeten worden beschermd tegen zon en wind om te zorgen dat ze niet uitdrogen. Gebruik bijvoorbeeld een zonnescherm bestaande uit stromatten en een dikke laag mulch van bladeren, coniferentakken of sparrenhout. Plaats potten en kuipen op stukken polystyreen, houtblokken of aardewerken pootjes om een isolerend luchtkussen tussen de planten en de koude grond te vormen. Zet potten en kuipen dicht bij elkaar zodat ze elkaar warm kunnen houden. Wanneer de aarde in de pot niet bevroren is, moeten bamboe en dergelijke ook in de winter worden bewaterd, omdat dergelijke planten op zachte en zonnige winterdagen veel water afgeven.

Rozen inpakken om ze tegen de winter te beschermen

Om te zorgen dat langstelige rozen en perkrozen het komend jaar uitbundig gaan bloeien, moet u ze beschermen tegen koude wind en vooral ook tegen de felle winterzon. De zon verwarmt de groene huid van de rozen, waardoor ze water verdampen. Omdat de planten niet in staat zijn om water uit de grond te halen, verdrogen ze. Bescherm de twijgen daarom met rijshout, vliesdoek of jutezakken. Omdat de entplaats van een roos bijzonder gevoelig voor vorst is, moet u rondom perkrozen een laag compost, aarde en bladeren aanbrengen. Gebruik hiervoor het GARDENA combisystem-bloemenschepje. In regio's met zachte winters is dit niet nodig als de entplaats zich minstens vijf centimeter onder de grond bevindt.