Hoe salie snoeien en kweken

Tuinleven
Salie kan eenvoudig gekweekt worden, indien het gunstig gepland word kan het verschillende vierkante meters groot worden.
Om wildgroei van salie tegen te gaan is het belangrijk om de salie in het voorjaar te snoeien. Gebeurt dit voor de winter bestaat de kans dat deze het moeilijk krijgt en de winter niet overleeft. In februari kunnen de scheuten zo’n 5 cm gesnoeid worden. Achteraf zullen zich nieuwe scheuten ontwikkelen en volumineuzer groeien. 

Wanneer er in de lente nieuwe scheuten en bladeren bijgekomen zijn, kunnen deze gebruikt worden voor saliethee of als smaakmaker in gerechten.

Indien u de geurige salie wenst uit te breiden in uw tuin kan dit door juist te snoeien. Dit is vrij eenvoudig. De beste periode hiervoor is van juli tot de late zomer. De plant mag niet bloeien, indien wel dienen de bloemen en knoppen verwijderd te worden. 

Eerst en vooral dient u een scherp mes te gebruiken om de jonge scheuten ongeveer 6 cm onder het bladkroon af te snijden. Verwijder de overige bladeren op de gesnoeide takken tot minimum 3 bladeren. Plant nu de gesnoeide jonge scheut in verse potgrond, zorg ervoor dat deze goed vochtig is. Aangezien de scheut beter zal groeien in vochtige grond kan men een halve plastic fles over de scheut plaatsen die als broeikas zal dienen. Wanneer de plant wortels heeft gekregen en flink aangesterkt is kan deze buiten geplant worden.

U kunt een scheut van de salieplant ook in een glas water doen. Na 2 weken zouden er wortels moeten gevormd zijn waardoor deze meteen in de grond kan geplant worden.
EM-Blume-031-42cm