EM-Lavendel-004-70cm.eps

Het blauwe goud

Tuinleven
Een intense geur van blauwpaarse bloemen hangt in de lucht en je kunt het gezoem van de bijen in de verte horen. Het is een waar spektakel in de Haute-Provence wanneer de lavendel in de zomer in bloei staat. Als alles volledig in bloei staat is er haast geen betere plek om een pauze te nemen dan in het midden van de schijnbaar eindeloze rijen van lavendel.

Haute-Provence

De Haute-Provence, bekend om zijn zuivere lucht en vele zonuren, ligt in het noordelijke deel van de Provence. Op het eerste gezicht lijkt dit gebied met zijn bossen en kale bergtoppen niet bijzonder aantrekkelijk voor toeristen,. Maar in de zomer worden bezoekers begroet met een spectaculair uitzichtop de bloeiende lavendelvelden met een betoverende geur!

Alle lavendel is niet hetzelfde

De botanische naam van Lavendel is Lavandula angustifolia. Op de uitgestrekte lavendelvelden van de Provence zult u de oorspronkelijke lavendel niet vaak zien groeien en bloeien. De indrukwekkende geur en kleur op de velden in de Provence is een kruising van twee soorten. De bladeren zijn ruw en de bloemen zijn grijs-blauw in plaats van paars. Deze soort lavendel doet het beter in een veld op een hoogte van 200-500 meter dan de echte lavendel. Dat is de reden waarom u deze lavendelsoort kunt vinden in de Provence. Lavandel wordt gebruikt bij de productie van cosmetische producten en geneesmiddelen.

Een reis voor alle zintuigen

U kunt lavendel met al uw zintuigen ervaren op de zogenaamde "Route de la Lavande". Het meest bekende deel van deze route begint achter de stad Carpentras en loopt langs de Mont Ventoux, door het centrum van de Haute-Provence en tot aan de Alpen. Leer meer over het kweken en het gebruik van lavendel in kleine musea langs deze route. Eén van de belangrijkste bestemmingen is de kleine provinciestad Sault. Een verborgen juweeltje van deze stad is het lavendelfestival dat elk jaar in augustus wordt gehouden. Tijdens dit festival kunt u bijvoorbeeld zien hoe te snoeien met een sikkel of genieten van de optredens van de provinciale folklore groepen. De historische stad Sisteron heeft een uitzonderlijk klimaat, met een gemiddelde van 300 zondagen, een prachtige blauwe lucht en een betoverende fauna en flora.

Genezende werking

Lavendel is afgeleid van het Latijnse woord voor wassen: lavare. De Romeinen waren zich dan al bewust van de genezende werking van lavendel. Dat is de reden waarom ze dit gebruikten voor in rustgevende thee of in het badwater. Vandaag beschouwen we lavendel nog steeds als een geneeskrachtige plant en gebruiken wij de verse of droge bladeren op vele verschillende manieren. Velen zweren bij de etherische olie die wordt gebruikt voor een kalmerend effect op het maagdarmstelsel. Lavendel blijkt ook een positief effect te hebben op slaap- en angststoornissen. U kunt eenvoudig een vers gemaakt kopje lavendel thee maken. Meng twee theelepels droge lavendel bloemen met 200 ml kokend water en zeef de thee na 10 minuten.