Herfstbladeren – wat doen we ermee?

Tuinleven
Wanneer de bomen hun kleurrijke herfstbladeren beginnen te verliezen en de grond ermee bezaaid ligt rijst de vraag: Wat doen we hiermee? Laten we ze liggen of worden ze toch best opgeruimd?
Natte bladeren zijn gevaarlijk wanneer ze op het terras of wandelpad blijven liggen aangezien ze de oppervlakte zeer glad maken. Het vrijmaken van de wandelpaden is dus noodzakelijk. 

Ook op jonge scheuten en gras worden bladeren best verwijderd. De rottingsgassen van de bladeren kunnen deze ernstig beschadigen. Het gebrek aan licht door de bladeren geeft eveneens bruine vlekken in het gazon. 

Maar deze bladeren kunnen ook nuttig zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld in de moestuin verwerken met een laag aarde over die het rottingsproces versnellen waardoor er rijke humus gevormd wordt die de beplanting volgend voorjaar zal laten groeien en bloeien in al zijn glorie! De meest geschikte bladeren voor deze procedure zijn die van fruitgewassen.
Een bladerenlaag houdt de grond warm en beschermt de beplanting tegen koude temperaturen.
Vergeet niet om in het voorjaar alle resterende bladeren te verwijderen om de beplanting toegang te geven tot verse zuurstof en zonlicht.

Herfstbladeren hoeven dus niet enkel afval te zijn maar met de juiste tips kunnen ze ook ingezet worden als ecologische meststof of bescherming tegen de vorst, wat u heel wat geld zal besparen!
EM-Laubrechen 001-15cm-old.eps