Hagen en bomen in de winter

Tuinleven
Hagen en bomen worden veel gebruikt als afscheiding van terreinen. Ze zijn populair als bescherming tegen inkijk van nieuwsgierige voorbijgangers. Als hagen of bomen vlak aan een weg liggen dan kan strooizout hen beschadigen.

Het zout trekt in de stam en wortels van de hagen en bomen. Het zoute water geabsorbeerd door de wortels. De gevolgen hiervan zijn onder andere een slechte groei of zelfs de dood van de haag of boom.

Schade ontdekken

Typische symptomen van schade door strooizout schade zijn bruine takken, vooral dicht bij de grond. Water wordt uit de planten en de bladeren getrokken en de bladeren beginnen bruin te worden aan de randen.

Schade voorkomen

Om zout-schade te voorkomen, kunnen er houten omheiningen of andere barrières aan de straatkant gegraven worden. Een andere methode van het vermijden van zout schade aan de plant is veel water geven als de grond niet bevroren is.

Maatregelen in geval van schade

Als zout-schade zich al heeft voorgedaan kunt u alleen nog veel water geven om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Een grondige douche na de winter helpt om de plant te laten herstellen en om het zout weg te spoelen. Degenen die permanent problemen met zout schade willen voorkomen moeten minder zout-gevoelige planten nemen. De sneeuwbes bijvoorbeeld, wordt als relatief zout-tolerant gezien. Coniferen zoals Thuja worden beschouwd als bijzonder gevoelig.