Goede grond: de basis voor gezonde planten

Tuinleven
Planten hebben grond nodig. En niet alleen om te zorgen dat hun wortels zich kunnen verankeren. De kwaliteit van de grond is namelijk cruciaal voor een uitbundige bloei en weelderige groei.

Essentiële informatie over de kwaliteit van de grond

Kijk eens naar de planten in uw tuin, dan kunt u zien of ze wortelen in vruchtbare losse grond of dat ze problemen hebben om genoeg water en voedingsstoffen te vinden. Om te kunnen bloeien en groeien, moeten de planten de juiste hoeveelheden mineralen, zuurstof, water en organische stoffen krijgen. Zanderige grond, bijvoorbeeld, is licht en waterdoorlatend en gemakkelijk te bewerken, maar houdt geen voedingsstoffen vast. Kleiachtige grond daarentegen is zwaar, klontvormig, compact, komt snel onder water te staan en wordt bij droog weer zo hard als beton. Dus wat is er nu precies nodig voor een gezonde groei? De ideale grond combineert de voordelen van zanderige en leemachtige grond, omdat deze dankzij het hoge humusgehalte water en voedingsstoffen vasthoudt, zuurstof doorlaat en gemakkelijk kan worden losgewoeld. U kunt de kwaliteit van de grond in uw tuin snel en eenvoudig met de hand bepalen. Maak hiervoor de grond vochtig, neem een handvol grond en wrijf dit tussen uw handpalmen. Als de grond tussen uw vingers wegloopt, hebt u zanderige grond. Als u de grond tot een kruimelige worstvorm kunt kneden, is er sprake van een leemachtige zandgrond. Leemachtige grond resulteert in een stevige worstvorm. De beste manier om er achter te komen of de grond in uw tuin zuur of kalkrijk is, is door het uitvoeren van een pH-bodemtest.

Goede grond bevat veel wormen.

Het tovermiddel om de kwaliteit van elke tuingrond te verbeteren, is humus. Als u bijvoorbeeld schorshumus of zand door zware leemachtige tuingrond werkt, zal dit zorgen voor een betere beluchting. De meest enthousiaste en betrouwbare producenten van humus zijn echter de talloze micro-organismen die overvloedig in de grond aanwezig zijn en hard werken. Eén gram humusrijke grond huisvest meer dan een miljard minuscule bodemorganismen. Ze maken de grond los door zich hierdoor een weg te banen en organisch materiaal om te zetten in waardevolle humus. De belangrijkste van deze micro-organismen is de regenworm. Het is dus een goed teken als uw grond wormen bevat. Een groot aantal regenwormen is een betrouwbare indicatie van een goede bodemkwaliteit.