Geef een “facelift” aan uw gazon

Tuinleven
Na de winter heeft uw gazon uw aandacht nodig: hoe heeft hij de winter overleefd? Is hij nog overal even groen? Of heeft hij bruine of kale plekken? Dan is het hoog tijd om uw gazon een onderhoudsbeurt te geven. Er zijn verschillende manieren: zaaien op de kleinere plaatsen of, als u geen geduld hebt en de plaatsen zijn te groot geworden, grasmatten aanleggen.
Eerst en vooral is het belangrijk om de beschadigde plekken goed voor te bereiden. Het is aangeraden om de grond los te maken, de eventuele stenen, wortels en onkruid te verwijderen. Als de grond te leem is, dan kan u zand toevoegen om de grond los te maken. Als de grond te zanderig is, voeg er dan meststof of vochtige grond aan toe zodat hij sterker wordt. 

Nu is het tijd om de “herstellingswerken” te beginnen. Eerst raden we aan om de grond te bevochtigen en de eerste grondlaag goed los te maken om dan de meststof toe te voegen. Daarna maakt u de grond terug mooi vlak.

Now you can really start with the laying out process. Make sure to install the first row parallel to a straight edge. The following rows are layed like roof tiles, i.e. somewhat shifted compared to the one before. Keep in mind that you should install the rows always straight and avoid big spaces between them. If there is any overhanging sod, cut it off with a sharp knife.
Attention! Make sure to install the rolled sod at the delivery day, otherwise it might run dry. If storage is unavoidable, you have to look for a cool and shady place.

Daarna kan het echte werk beginnen! Als het een klein plekje is, dan kan u gerust gewoon wat graszaad gebruiken. Zorg ervoor dat ze goed in de grond worden geduwd (met een rol bv.) en vergeet ze niet regelmatig te besproeien.

Als het gaat om een groot deel van het gazon, of als u niet kan wachten om een mooi groene vlakte te hebben, dan kan u gebruik maken van grasmatten. Zorg ervoor dat de eerste grasmat gelijk loopt met de kant (of haag bv.). Daarna kan u verder gaan met de andere rollen : deze worden gelegd zoals tegels, met steeds een andere beginplaats. Denk eraan om de rollen mooi recht te plaatsen en vermijd nissen tussen de rollen. Als u ergens overlappende stukken hebt, snij ze gelijk af met een scherp mes.
Opgelet! Grasmatten moeten gelegd worden op de leveringsdag, anders kunnen ze uitdrogen. Indien u ze niet meteen kan plaatsen, zorg ervoor dat ze op een koele plaats in de schaduw gestockeerd worden. Wacht niet langer dan één dag om ze te plaatsen. 

Nu is uw gazon bijna klaar voor de lente. Om de wortels goed in de grond te laten indringen, raden we aan om over de herstelde plaatsen met een rol te gaan. Bijkomend, is het belangrijk om het nieuw gazon goed te besproeien. Zo kunnen de wortels de voedingsstoffen goed opnemen. Na ongeveer 2 weken is uw nieuw gazon volledig geïntegreerd in de grond. Nu is het voldoende om uw volledige gazon enkel te besproeien wanneer het droog en warm is.

De eerste maaibeurt zou moeten gebeuren als het gras ongeveer 6 centimeter hoog is. Gedurende deze eerste maaibeurt, mag het gras niet te kort afgemaaid worden, één derde van het gazon helpt uw gras sterk te worden.