Eenvoudig heggen planten

Tuinleven
Een haag is een allround genie: het biedt u schaduw, beschermt u tegen lawaai, wind en ongewenste blikken, is een decoratief alternatief voor een muur of wand, en het biedt een nestje voor vogels, insecten en andere kleine diertjes. Wenst u ook zo’n allrounder in uw tuin ? Neem dan een schop en begint er maar aan !
Heggen kunnen in twee categorieën worden opgesplitst. Aan de ene kant heb je de heggen die regelmatig onderhoud nodig hebben of wild laten groeien. Aan de andere kant zijn er bladverliezende en groenblijvende heggen. Het onderhoud hangt af van de variëteit. Het maakt niet uit welke haag u verkiest, de plantprocedure is de zelfde voor beide soorten.

Heggen kunnen van september tot eind november geplant worden. Zo hebben de wortels tijd genoeg om zich te nestelen in de warme grond voor de vorst aankomt. Het is niet aangeraden om heggen te planten in de zomer, omdat de verdamping door de bladeren en pinnen zeer hoog is in deze periode. Niettemin, als u toch beslist om uw heggen te planten tijdens de zomer of aan einde van de lente, moet u in gedachten houden dat de zorg zeer hoog is. Dit komt door de warmte en de droogte. Dus moet u ze regelmatig besproeien om te voorkomen dat de plant uitdroogt.

Laten we nu schoppen !

Maak een diep gat op de gewenste plaats. Zorg voor genoeg ruimte tussen de nabije planten en eventueel de tuin van uw buren. Anders zal de haag kaal of bruin worden, of zelfs sterven. Plant uw haag in het gat, één boompje per gat. Als de wortels ingepakt zijn met een jutte zak, snij deze open en plaats dan de plant in de grond. Als u plant niet beschermd was door een zak, is het aangeraden om hem 10 tot 15 minuten in een emmer water te dompelen. Wanneer alle planten in de grond steken, is het tijd om de gaten terug dicht te doen en de grond goed aan te duwen met de voet. Vergeet de nieuwkomers niet te besproeien. Om de grond goed vochtig te houden en om onkruid tegen te gaan, kan u de ondergrond van de haag mengen met schors, compost of turf.

Verschillende soorten heggen

Groenblijvende heggen:
Buxus, laurier kers, hulst, liguster, kazmperfoelie

Bladverliezende heggen:
Beukenhaag, beuk, veldesdoorn, meidoorn, hazelnoot

Coniferen:
Taxus, levensboom 

Onderhoudsvrije heggen:
In het algemeen is het mogelijk om alle heggen ongesnoeid te laten. Maar het geeft al meteen een wild aspect aan de tuin.

Bloeiende heggen:
Braam, aalbes, hazelnoot, liguster, beuk, esdoorn, doorn