Een verlangen naar koel blauw

Tuinleven
Kom helemaal in de vakantiestemming en creëer een vakantiesfeer met uw blauwe lievelingsbloemen.
Net als een kunstenaar moet een tuinier een geoefend oog voor kleur hebben en inzicht in de uitwerking van verschillende kleuren. De kleuren van de bloemen en bladeren vormen zowel de eerste als de laatste indruk die een tuin maakt. Blauw is een kleur die je meevoert naar dromenland: een felblauwe lucht, het blauw van de zee, de blauwe bloempjes van lavendel en ridderspoor. We associëren blauw met allerlei beelden. Dat is te merken aan de uiteenlopende namen voor blauwtinten: bijvoorbeeld azuurblauw, hemelsblauw en zeeblauw. Blauw is een van de meest geliefde tuinkleuren. Het schept breedte en diepte en laat zich zeer goed combineren met vrijwel elke andere kleur.
EM-Haende-008.jpg

Niet alleen voor romantici

Zuiver blauwe bloemen zoals gentiaan, ossentong, blauwe papaver en sterhyacint zijn zeldzame schoonheden in het plantenrijk en daarom zeer geliefd bij tuiniers. Omdat er een oneindige schakering van blauwtinten bestaat – uiteenlopend van het hemelsblauw van een vergeet-mij-nietje tot het zilverachtig blauw van een distel en het paarsblauw van een clematis – moet deze kleur met overleg worden gecombineerd. De soort blauw is met name van belang bij het combineren met andere bloemen: met fel turquoise en zeegroen bent u verzekerd van een zomers beeld als u ze combineert met roze, wit en geel. Met het vrolijke trio van diepe lobelia, witte scaevola en violetbloeiende heliotroop tovert u elke plantenbak om in een blauwe bloemendeken die aan de lucht en de zee doet denken. Maar de aanblik van diepblauwe korenbloemen samen met frisgele en witte margrieten werkt ook ontspannend en doet denken aan de uitgestrektheid van de oceaan.

Zachtblauw in de geurige avondlucht

Er is niets ontspannender dan een knus plekje in de tuin, overgoten met het aangename licht van de ondergaande zon. Met een paar kaarsen en wat geurige planten creëert u als bij toverslag een romantische sfeer. 's Avonds en 's nachts geurende planten, zoals violetbloeiende heliotroop en damastbloem met hun betoverende paarse en roze tinten, geven een zoet aroma af en scheppen een magische sfeer voor romantische avonturen onder de nachtelijke hemel.