Een natuurlijke muur van beukenhaag plant je best nu

Tuinleven
Niks meer te doen in de tuin ? Niet echt. Als u een natuurlijke muur wilt planten om u te kunnen beschermen van nieuwsgierige blikken in de zomer, dan is nu de ideale tijd om een haag te planten. Daarmee kunnen uw jonge planten hun wortels verankeren voor de winter. En staan ze sterk in het voorjaar om goed te kunnen groeien.

Eenvoudig mooi

Ze worden beschouwd als makkelijk en eenvoudig te onderhouden, maar dit neemt niet weg dat ze prachtig zijn. In de herfst blinken beukenhagen mooi geel en hun groene tinten kleuren uw tuin in de lente en de zomer. Individuele beuken kunnen tot 25 m hoog worden, maar de meeste tuinliefhebbers kiezen voor de beukenhagen aangezien ze makkelijk te onderhouden zijn. Na enkele jaren van goede zorg, kan een beukenhaag tot 4m hoog worden en u de privacy bieden die u verdient. Beukenhagen zijn eveneens ideaal om boogjes te creëren over paden en wegjes. Zelfs in de winter verliest het niet al zijn bladeren waardoor je nooit echt uw privacy verliest. Een beukenhaag dient ook als schuilplaats voor vogels, die zich kunnen nestelen om zich te beschermen van de ijskoude wind en de harde winter. En aangezien hagen een bron zijn voor insecten, kunnen vogels zich voederen, zelfs tijdens de wintermaanden.

De beste plaats kiezen

De juiste plek kiezen voor uw beukenhaag is even makkelijk als het onderhoud. Om ze de beste condities te geven om te groeien, kan u een beukenhaag best planten in een half-zonnige plek. Alhoewel dat beukenhagen prima tegen plaatsen kunnen waar helemaal geen zon schijnt. De grond moet matig zuur tot alkalisch zijn voor haagbeuken zodat ze optimaal kunnen groeien. De ideale grond is eerder een zand-leemachtige textuur. Maar beukenhagen kunnen zich ook nestelen in pure zand- of kleigronden, zolang ze genoeg vocht en voedingstoffen vinden.

De juiste afstand tussen de planten

Om een beukenhaag te gebruiken als natuurlijke muur, is de afstand tussen de planten van groot belang. Wanneer u planten gebruikt van ong. 125-150cm met wortelzak, dan moet u ong. 60 cm tussen elke plant laten. Als u kleinere planten koopt (kleiner dan 125-150cm) zonder wortelzak, dan moet u ze planten met een spatie van 30 tot 50 cm.

Zorg dragen voor uw beukenhaag na het planten

Van zodra de jonge planten in de grond zitten, is het belangrijk om de langere takken af te knippen. Dit geeft de jonge takken de plaats om goed te groeien. Een GARDENA snoeischaar is hiervoor ideaal. Anders groeit de plant te snel in de hoogte en in de breedte, en kan het centraal gedeelte van de plant zich niet goed genoeg ontwikkelen. Normaal gezien moet u de haag één keer snoeien per jaar, en dit voor de eerste twee à drie jaren. Als de haag te vaak gesnoeid wordt in de eerste jaren, zullen er kale plekken ontstaan. Door meststof toe te voegen in de vorm van compost (ong. 2 à 3 liter per m²) krijgt de jonge haag genoeg voedingsstoffen om zich goed te nestelen. Na ongeveer 3 jaar, wanneer de haag mooi volgroeid is, kan u de haag twee keer per jaar snoeien. Meststof toevoegen aan voedzame grond is niet echt nodig, maar met arme grond is het aanbevolen om meststof toe te voegen.
Na het planten van hagen in de herfst, moet u goed sproeien, ong. 10 à 20 liters per m². Daarna is het aangeraden om te sproeien wanneer het niet vriest (als het lang niet heeft regent). Wees wel voorzichtig – zoals vele planten, zijn beukenhagen gevoelig voor waterplassen.

Voorkom zout schade in een vroeg stadium

Wanneer u beukenhagen wilt laten groeien in vorstgevoelige plaatsen, is het aangeraden om de wortels te bedekken met een laag schors, zeker tijdens hun eerste winter. Zo zijn ze beschermt tegen de vrieskou. Als de haag langs een straat of weg ligt waar auto’s langkomen, is het aangeraden om stro te gebruiken om de wortels te beschermen tegen de waterspatten. Na het planten van de haag, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond is aangelegd, zodat grote hoeveelheden smeltwater met zout de wortels van de haag niet bereiken.