EM-Teich-014-20cm

Een goed microklimaat – essentieel voor een mooie tuin

Tuinleven
Of uw tuin nu op het zuiden ligt, op een helling of in de schaduw: door rekening te houden met de specifieke klimaatsomstandigheden van uw tuin kunt u een optimaal resultaat verkrijgen bij het planten.

Hoe kan ik het microklimaat van mijn tuin beïnvloeden?

Elke tuin is uniek. Dit komt doordat elke tuinier diverse klimaatzones aantreft in zijn of haar tuin, vaak met aanzienlijke verschillen tussen de verschillende gebieden. Kijk eens rond en zie welke delen van uw tuin in de felle zon liggen en welke in de koele schaduw, waar de warmste en koudste zones zich bevinden, waar de wind het hardst waait en welke gebieden in de luwte liggen. Elk microklimaat biedt kansen op het gebied van individuele inrichting en creativiteit – door de betreffende locatie zo goed mogelijk te benutten en door zo min mogelijk last te ondervinden van de nadelen door middel van een weloverwogen keuze en verzorging van planten. Eenvoudige ingrepen zoals heuveltjes, zomerhuisjes, heggen en bomen kunnen bescherming tegen de wind bieden als ze op de juiste plek worden aangebracht. Ook werpen ze schaduw, waardoor kleine temperatuurvariaties ontstaan. Klimplanten aan gevels vormen een buffer voor temperatuurverschillen en kunnen als windscherm en voor visuele afscherming worden gebruikt. Ook door het aanleggen van een vijver verandert het microklimaat van de tuin, want de temperatuur is in de omgeving van water minstens twee graden lager dan in een tuin zonder vijver.
EM-Bachlauf-052-20cm.eps

Hoe kan ik een microklimaat optimaal benutten?

Bomen en heesters vormen een verfraaiing voor elke tuin en geven de tuin karakter. Onder bomen planten kan soms erg lastig zijn. Om te voorkomen dat uw mooie struiken en kruipplanten hun dagen in duisternis moeten slijten, moet u even stilstaan bij de specifieke omstandigheden van droge en vochtige schaduw. Als een dicht bladerdak de regen weghoudt, doen laag bij de grond groeiende soorten zoals klimop, waldsteinia en daphnesoorten het bijzonder goed. Combinaties van heesters zoals vingerhoedskruid en hosta's met schildvarens en siergrassen zijn zeer aantrekkelijk in 'vochtige schaduw'. Maar hoe zit het nu met zonnige plekjes die beschut zijn tegen de wind, bijvoorbeeld bij op het zuiden gelegen muren? Ten eerste moet u zorgen dat de grond meer vocht kan vasthouden, zodat planten zoals lavendel, koningskaarsen en kruisdistels, die van droge voeten houden, het fantastisch zullen doen. Als u op de betreffende plek echter te maken hebt met een frisse bries, kunt u het best kiezen voor windbestendige planten zoals duizendblad, haagbeuk en knoopkruid.