Een bloemenbed om te ruiken en voelen voor kinderen

Tuinleven
Meemaken hoe in de tuin prachtige bloemen uit piepkleine zaadjes groeien, is een elementaire ervaring voor kinderen. Dit werkt het best als kinderen een eigen bloemenbed krijgen, zodat ze de natuur zelf kunnen ervaren en ermee kunnen experimenteren.

Natuuronderzoekers in hun eigen bloemenbed

Kinderen zijn dol op graven in de aarde, bloemen planten, groente oogsten, zoete besjes verorberen en zien hoe zonnebloemen reikhalzen naar de zon. Om ze een voorproefje te geven van het grote genot van tuinieren is het een goed idee om deze jonge natuurvorsers de kans te geven om de natuur van naderbij te ondervinden en zich tegelijkertijd goed te vermaken. Zintuiglijke ervaringen zoals het aaien van zachte graspluimen, ruiken aan geurige bloemen en aanschouwen van tere bloemblaadjes kunnen momenten van puur geluk opleveren. Het is perfect als uw lievelingen met hun groene vingertjes zelf wat mogen tuinieren. Kinderen van drie jaar helpen al graag mee in de tuin. Binnen hun eigen perk (met een oppervlak van een of twee vierkante meter) kunnen ze naar hartenlust experimenteren en voor hun lievelingsplanten zorgen. Planten met een gemakkelijke verzorging, zoals margrieten en Oost-Indische kers, zijn ideaal voor het ontluikende tuiniertje. Ook bloemen met een lange stengel en sterk geurende bloemen vinden kinderen prachtig. Een bloembed voor kinderen moet worden aangelegd met goede, rulle grond en cirkelvormig zijn, zodat alle planten goed bereikbaar zijn. Plantenbakken en -potten zijn perfect als eerste proeftuin voor het kweken van bloemen en kruiden.
EM-Moehren-002-15cm-old.eps

Proefmenu voor kinderen

Kinderen houden van alles wat snel groeit (zoals aardbeien en leeuwenbekjes), mooie kleuren heeft, lekker smaakt of heerlijk ruikt. Ook wordt de nieuwsgierigheid van kinderen gewekt door planten met een vertrouwde geur. Daar zijn er diverse van, zoals de chocolademargriet, chocoladecosmos, 'snoepjesplant' (Cephalophora aromatica), groene munt, 'tangerine gems' (soort afrikaantjes), bananenmunt en nog veel meer. Wrijf munt- of dragonblaadjes tussen je vingers en de lucht vult zich met een heerlijk aroma. Zelf oogsten en de oogst dan opeten is nog spannender dan alleen aanraken en ruiken. Of het nu om de eetbare bloemen van de Oost-Indische kers, om courgettes, aardbeien en frambozen of tomaten en wortels gaat, het is een onvergetelijke ervaring voor elk kind.