Eekhoorns voederen in de winter

Tuinleven
Veel dieren zijn momenteel in hun winterslaap, maar andere hebben voedsel en bescherming nodig gedurende de koude dagen en nachten. In de winter, zijn eekhoorns enkele uren par dag actief. Ze moeten op korte tijd voedsel vinden en dan terugkeren naar hun schuilplaats.
Is het verstandig om eekhoorns te voederen ? Eekhoorns eten meestal zaden, noten en bloemknoppen, maar ook paddenstoelen en kastanjes. Het type voedsel varieert naar gelang het seizoen. Voor de winter gaan eekhoorns voedsel verbergen in verschillende schuilplaatsen rond hun nest. Op zich kan het geen kwaad om eekhoorns te voederen. Eekhoorns beginnen aan hun paartijd in januari en vrouwtjes hebben dan extra veel voedsel nodig in het midden van de winter. Hun eerste jong wordt geboren in februari en zij beginnen zelf aan hun zoektocht voor voedsel tussen maart en april.

Voederen

Het beste wat u eekhoorns kan geven is een mix van hazelnoten, walnoten, zonnebloemzaadjes, wortels, ongezoete beschuit, watermeloen, appels, druiven, kiwi en veel vers water.

Indien mogelijk, zet je best het voedsel op verschillende plaatsen in de tuin zodat eekhoorns mekaar kunnen ontwijken, normaal gezien zal je snel veel bezoekers krijgen. Plaats het voedsel best in een speciaal voederbak voor eekhoorns zodat de vogels of andere dieren het niet kunnen stelen. 

Hierbij een lijstje voor een goede mix aan voedsel:

- Walnoten
- Hazelnoten
- Beukennootjes
- Haagbeukzaadjes
- Zonnebloemzaadjes
- Gedroogde maïskorrels
- Kastanjes
- Druiven
- Appel
- Peren
- Wortels
- Komkommer
- Courgette
- Broccoli