Soil for herbs

De ideale bodem voor kruiden – 3 basis tips

Tijdschrift

Kruiden groeien buitengewoon goed op een balkon. Deze planten hebben echter ook een aantal vereisten. Zo hebben ze een goede kruidsubstraat nodig om de lavendel, tijm, rozemarijn enz. te laten gedijen. Wij adviseren hoe dit te doen.

1. Houd rekening met de natuurlijke habitat

De natuurlijke habitat van de kruiden geeft het type bodem aan waar de planten de voorkeur aan geven. Elke plant tolereert in meer of mindere mate specifieke condities. Je moet het volgende doen:

  • De lichtomstandigheden. Heeft het kruid een schaduwrijke, halfschaduwrijke of zonnige plek?
  • De bodemgesteldheid. Mogelijke composities zijn zanderig, doorlatend, compact etc.
  • Voedingsvereisten. Behoort de plant tot de zwakke, sterke of matige feedervariant?
  • Waterverbruik. Hoe vaak moet je de plant water geven?

Het bereik van de tolerantie kan variëren, afhankelijk van de plant en de beginvoorwaarden. Lavendel is uiterst tolerant in termen van waterverbruik.
De aromatische plant kan vrij goed tegen de droogte en heeft ook niet veel voedingsstoffen nodig, omdat dit ook zo is in zijn mediterrane thuisland. Wat lichtomstandigheden betreft, is lavendel een beetje speciaal. Hij vereist een gebied dat in de volle zon staat om te kunnen gedijen. De natuurlijke groeiomstandigheden maken duidelijk dat het kruid de voorkeur geeft aan zanderige en kale grond, omdat het water sneller wegstroomt, wat goed is voor lavendel.
Maar dit is niet zo voor wilde knoflook. Die geeft de voorkeur aan een schaduwrijke, vochtige plek en heeft veel voedingsstoffen nodig. Zandige grond zou hier de verkeerde keuze zijn, omdat het nauwelijks water en voedingsstoffen opslaat. Kruid substraat is rijk aan humus en voedingsstoffen en is meer geschikt.

2. Moet ik het kruidsubstraat zelf mengen of het kant-en-klaar kopen?

Meng het zeker zelf! Kruidensubstraten uit de winkel zijn niet slecht, maar bevatten veel turf, compost of bast-humus. Deze materialen slaan water goed op, maar dit is niet goed voor alle planten. Zie het voorbeeld van lavendel. Maar oregano en rozemarijn hebben ook maar een beetje water nodig. Tip: u kunt uw gekochte kruidsubstraat aanpassen door er mineralen aan toe te voegen. Of zelf in actie komen. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig om je eigen kruidsubstraat te maken:

  • Tuinaarde
  • Compost
  • Lavazand of kwartszand

Het voordeel is dat je de grond maakt die bij het kruid past. Voor mediterrane kruiden zoals rozemarijn, die de voorkeur geven aan een droog en poreus substraat, moet slechts een zeer kleine hoeveelheid compost worden ingemengd, ongeveer 15%. Voor kruiden die veel water nodig hebben, kun je in ieder geval meer toevoegen.

3. Moet ik een kruidenmeststof gebruiken?

Planten met een hoge voedingsbehoefte hebben een goede kruidenmeststof nodig. Het gebruik van een organische meststof zal de toestand van de bodem verbeteren. Minerale meststoffen leveren alleen de voedingsstoffen. Gebruik dit alleen als het kruid een dringende energieboost nodig heeft. Regelmatig gebruik van het mineraalalternatief leidt vaak tot een overaanbod van de voedingszouten, die uw plant meer kwaad dan goed doen.

Soil for herbs