De calla lelie – Groeten uit Zuid-Afrika

Tuinleven
De calla lelie is afkomstig uit Zuid-Amerika, groeit in een moerassige bodem rijk aan voedingsstoffen en komt voort uit één van de 8 soorten van zantedeschia. Deze majestueuze, elegante bloemen zijn onmiskenbaar en uniek, en bestaan in verschillende kleuren. Het is niet één van de makkelijkste planten om te verzorgen. Volgt u de volgende tips dan zult calla lelies langer goed houden.

Plaats

De juiste locatie is één van de belangrijkste tips voor de verzorging van uw plant. Een plek waar de calla lelie veel licht krijgt maar beschermd blijft tegen de volle zon is ideaal. Direct boven een radiator is een slechte plek aangezien de aarde snel uitdroogt. In de zomer kunnen ze prima op een balkon of patio staan, als ze maar niet te maken kunnen krijgen met regen. Met behulp van uw goede zorg zal de calla lelie een aantal jaren blijven groeien.

Water geven

Water met een laag kalk, bijvoorbeeld regenwater, is het beste water voor uw planten. De calla lelie heeft veel water nodig tijdens de groei en bloei periodes. De wortels mogen nooit uitdrogen tijdens de groeiperiode. Gedurende deze periode maakt het niet uit of er water op de schotel blijft staan. Zodra de calla lelie heeft gebloeid, begint de rustfase. Nu moet de plant zeer droog worden gehouden. De planten komen van oorsprong uit moerassige gebieden. De wortels verzamelen minerale stoffen en vocht uit de bodem om op deze manier langere periodes van droog weer zonder problemen te kunnen overleven.

Temperatuur

De calla lelie begint te groeien aan het begin van de herfst. Tijdens deze periode moet de plant tussen de 10 - 15°C gehouden worden. Tijdens de groei- en bloeiperiode kan de plant op een warmere locatie staan. Tijdens de bloeiperiode is het belangrijk dat de locatie is niet te warm is anders verwelken de bloemen. Temperaturen onder de 21°C zijn ideaal.

Buiten kweken

De witte calla lelie (Zantedeschia aethiopica) kan omgaan met temperaturen tot min vijf graden in de winter. In warme gebieden, zoals Italië of Frankrijk kunnen ze ook buiten worden gekweekt. Ze zijn vooral bij de randen van vijvers of aan de oever van rivieren te zien.

Opmerking

De bladeren, bloemen en wortels van de calla lelie zijn giftig voor mens en dier. Bovendien scheidt de plant vloeistof af die huidirritaties of allergische reacties kan veroorzaken. Daarom is het beste om handschoenen te dragen bij het werken met deze plant.

Foto: © irisphoto1 - Fotolia.com

Opmerking

De bladeren, bloemen en wortels van de calla lelie zijn giftig voor mens en dier. Bovendien scheidt de plant vloeistof af die huidirritaties of allergische reacties kan veroorzaken. Daarom is het het beste om handschoenen te dragen bij het werken met deze plant.

Photo: © irisphoto1 - Fotolia.com