Roof Terrace Header

Planten voor het dakterras en hoe ze te verzorgen

Tijdschrift

Voor jou is je dakterras een groene oase in de buitenlucht. Voor planten kan deze locatie echter uitdagend zijn. Niet alle planten kunnen daar overleven.

Terwijl je ontspant op je dakterras, hebben de planten een paar dingen die ze moeten doorstaan: ze worden blootgesteld aan de weerelementen, waarmee ze te maken kunnen hebben met uitdagende omstandigheden. Aan de andere kant van de tuin zijn ze bijzonder blootgesteld aan zon, wind en regen. Dit zijn de dingen waarmee je rekening moet houden bij het selecteren van planten.


Van de grond omhoog - de juiste vloer

Ongeacht je ontwerpvoorkeuren en favoriete materiaal, moet de vloer op een dakterras bepaalde eigenschappen hebben die het leven voor jou en de planten gemakkelijker maken. Het moet slijtvast zijn en bestand zijn tegen het plaatsen en verplaatsen van zware potten. Het is ook belangrijk dat de vloer waterdicht is, zodat er geen vocht naar beneden sijpelt en mogelijk ernstige waterschade veroorzaakt. In het ideale geval moet de vloer enigszins hellend zijn zodat regen en andere vloeistoffen snel in een goot aan de rand of in een afvoer terechtkomen.

En vergeet de structuur niet. Een aanzienlijke hoeveelheid gewicht kan immers snel oplopen op een dakterras door de verschillende planten en bloempotten, plantenbakken en bloembakken. De onderbouw moet dit gewicht kunnen ondersteunen en weerstaan. We bevelen met name ook aan om een praktische wateraansluiting aan te brengen.

Het dakterras beplanten - in deze omgeving overleven

Het leven op een dakterras of in een daktuin is moeilijk voor planten. Er zijn immers bepaalde dingen die je van hen verwacht gezien de locatie. Brandende zon, zware regen, vrieskou, harde wind
- ze moeten dit alles trotseren terwijl ze er nog steeds goed moeten uitzien. Als je de verkeerde kandidaten kiest, trek je je haar snel uit over gebogen, bevroren, verdorde of verdronken bloemen. In het slechtste geval zul je merken dat je de vegetatie elk seizoen moet vervangen of op zijn minst bijvullen. Dit zal je frustreren - en, natuurlijk, kost je geld.

Idealiter moet je daarom een paar veiligheidsmaatregelen treffen voor je pleegkinderen. Plant ze alleen in bakken met een afvoeropening, bijvoorbeeld. Vermijd het gebruik van matten zoveel mogelijk. Dit komt omdat als er een langere periode van zware regenval is, het water zich in de bak zal verzamelen en wateroverlast zal veroorzaken. Toch moet je bepaalde planten regelmatig en ijverig water geven, mogelijk zelfs meerdere keren per dag, afhankelijk van het weer.

Om te voorkomen dat planten snel uitdrogen, maak je een windscherm voor gevoelige planten - met behulp van kunstmatig materiaal of andere, hogere planten. Tijdens de winter hebben planten die gevoelig zijn voor vorst een geschikte pot of planter nodig en isolatie gemaakt van riet, raffia matten, noppenfolie of een vergelijkbaar materiaal. Anders moet je een winterverblijf voor hen opzetten. Gewicht is ook een factor om rekening mee te houden bij het transport van de planten naar hun nieuwe huis.

Hoewel het nu lijkt - er zijn weinig beperkingen als het gaat om het toevoegen van groen aan jouw dakterras. Veel planten zijn vrijwel gemaakt voor het leven in de wolken.

Hier kan je op vastlopen

Als je een dakterras wilt ontwerpen, moet je ervoor zorgen dat er veel bloemenvariëteit is. Met andere woorden, variëteit is het kruid van het leven. Correct geplaatst, kunnen korte, lange, smalle en brede planten veel plezier brengen op het bovendek dankzij de aantrekkelijke variatie op de show. Veelbelovende deelnemers zijn siergrassen, bodembedekkers, kruipende planten, struiken en kleine potplanten. Hieronder een selectie van tien geschikte planten:

  • Thuja soorten zijn beschikbaar in vele vormen. Als haag zijn ze bijvoorbeeld ideaal als privacy- of windbescherming. Ze beschermen je tegen nieuwsgierige blikken en bieden schaduw aan andere planten, waardoor ze niet uitdrogen. De winterharde Thuja heeft een hele grote pot nodig. Vuistregel: 40 cm diameter per 100 cm hoogte
  • Een cactus van de Echinocereus triglochidiatus-soort heeft geëxpandeerde klei of grof grind in de pot nodig voor drainage, met daarop een mat die vervolgens wordt bedekt door de grond. Hierdoor kan de cactus de elementen trotseren, zelfs in de regenachtige wintermaanden. Het is echter nog beter om de cactus onder een tafel te plaatsen of uit te rusten met een licht en luchtdoorlatend deksel.
  • Er zijn 400 soorten sedum en ze kunnen een hoogte bereiken van maximaal 70 cm, hoewel er ook tapijtvormende soorten zijn die bijzonder geschikt zijn voor dakterrassen. Ze zijn goed bestand tegen droge periodes en mogen niet te veel water geven.
Roof Terrace
  • Ivy is ook een mogelijk graag geziene gast in je groene oase. Deze goede klimmer kan gemakkelijk worden geleid in de richting waarin u wilt dat deze groeit en, indien op een omheining gekweekt, biedt deze bescherming voor wind en zorgt hij voor privacy. Hij is groen het hele jaar door, leidt een duister bestaan in een pot maar gaat goed om met de zon en weet te overwinteren. We raden je toch aan hem in een isolerende laag te wikkelen. Hij heeft niet veel zorg en aandacht nodig, maar moet op het juiste moment worden bijgesnoeid als het uit de hand begint te lopen.
  • Bamboe is ook een goede kandidaat voor privacy en bescherming tegen de wind omdat hij tot op zekere hoogte groeit (tot 2,20 m). Hij heeft ruime potten met bamboevuil nodig en wordt graag regelmatig bevrucht. Overigens kan de Fargesia rufa-soort temperaturen tot -26 ° C overleven.
  • Sage heeft bewezen kieskeurig te zijn als het op locatie aankomt en geeft de voorkeur aan naar het westen / zuiden gericht. Het kruid houdt ook van warm en zonnig. In termen van grond in een middelgrote pot heeft hij alleen een laagvoedende, doorlatende grond nodig. Hij is niet goed bestand tegen wateroverlast of zware vorst. Uit voorzorg moet salie daarom worden voorzien van warmte-isolatie of worden verplaatst naar een speciale plek tijdens de winter.
  • Prostaatrozemarijn is ook een van die kruiden die de neiging heeft om plat te groeien en een hoogte van maximaal 20 cm te bereiken. Hij heeft veel water nodig, maar houdt er niet van om wateroverlast te hebben. Net als salie, is het over het algemeen een winterharde plant, maar bij twijfel zou het fijn zijn om wat warme isolatie te gebruiken. Hij komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is daarom gewend aan de zon en enigszins mildere temperaturen. Het gebruik van te veel kunstmest op deze plant zal meeldauw doen aanvallen - een lot dat het ook met salie deelt.
  • Buxus is een groenblijvende, aanpasbare plant en is een ideale kandidaat voor het toevoegen van een beetje groen en stijl aan uw dakterras. Zo lang als hij wordt bijgesnoeid wanneer dat nodig is, werkt Buxus even goed als een haag of als een solostuk. Verder heeft buxus geen last van de locatie. Als het zonlicht echter te sterk is, kan dit de bladeren beschadigen. Een inheemse plant, hij is gewend aan de kou in het wild, maar houdt van een isolerende laag, gemaakt van jute of iets dergelijks, wanneer gepot. Let op: de bladeren drogen vaak uit als ze in de winter worden blootgesteld aan fel zonlicht.
Roof Terrace
  • Je kunt struiken gebruiken om op je dakterras te planten, zolang je maar robuuste variëteiten zoals lavendel, baby-adem of katoenlavendel kiest. Deze struiken kunnen er goed overweg, zelfs bij hogere temperaturen en komen vaak moeiteloos de winter door. Het is een ander verhaal met planten zoals tulpen en narcissen als ze gepot worden. Ze vervallen snel in min-temperaturen.
  • Siergrassen zijn ook een goede keuze voor de oase. Er zijn overhangende soorten zoals fonteingras, groenblijvende soorten zoals zegge en gevoelig zwenkgras. De meeste variëteiten zijn niet veeleisend en hebben geen bemesting of veel water nodig. Slakken en ander ongedierte blijven meestal uit de buurt van hen. De kleinere variëteiten verdragen ook goed andere planten (aster, chrysanten, echinacea)