Compost draaien

Tuinleven
Nu het bijna tijd wordt om te planten, is er ook weer meer grond nodig. Met name compost is hiervoor heel geschikt. Deze is rijk aan voedingsstoffen en mineralen en bevat daarom alles wat planten nodig hebben om voorspoedig te groeien. Omdat compost een goede meststof is, is hij ideaal voor het opkweken van jonge planten.
Om zo snel mogelijk over gecomposteerde grond te kunnen beschikken, moet de compost regelmatig worden gedraaid. Dit kan vanaf februari tot diep in het voorjaar. De zuurstof die bij het draaien van de compost wordt toegevoegd, stimuleert het afbraakproces, waardoor het soms zelfs mogelijk is om de vers geproduceerde aarde nog hetzelfde seizoen te gebruiken.

Het draaien van de composthoop is eigenlijk helemaal niet zo veel werk. U kunt hiervoor het beste een grote zeef gebruiken, die u onder een hoek ten opzichte van de composthoop zet. Gebruik vervolgens een mesthark om alles te mengen en te zeven. Alles wat op de zeef blijft liggen, gaat terug op de composthoop. In het begin zal er maar heel weinig grond door de zeef gaan. Maar als u dit proces meerdere keren herhaalt, zult u al snel een mooie hoop vers gecomposteerde aarde hebben.

Terwijl u de compost draait, hebt u mooi de gelegenheid om uw composthoop goed te bestuderen. Is hij te droog – heeft hij wat water nodig? Als hij te vochtig is, moeten u de rottende delen verwijderen. U kunt er ook wat houtsnippers doorheen mengen om het vocht te absorberen.

Compost moet eens in de twee maanden worden gedraaid. In dat geval zal hij aarde produceren waarmee u na zes tot maanden uw tuin kunt bemesten. Hieronder vindt u enkele belangrijke adviezen over het werken met compost.

Creëer een evenwichtige koolstof-stikstofverhouding. Dit is eenvoudig te realiseren door gelijke hoeveelheden koolstofhoudende materialen, zoals bladeren en snoeiafval, en stikstofhoudende materialen, zoals gemaaid gras en netels, op de composthoop te gooien. Keukenafval heeft meestal ook een perfecte koolstof-stikstofverhouding.

Laat gemaaid gras minstens twee dagen drogen voordat u het op de composthoop gooit. Om een sterke geur te voorkomen, raden we aan om slechts dunne lagen gemaaid gras op de composthoop te gooien. Om ervoor te zorgen dat uw composthoop de juiste vochtigheidsgraad heeft, moet u regelmatig een test uitvoeren. Neem hiervoor een handvol gecomposteerde aarde en druk deze in uw hand stevig samen. Als er een paar druppeltjes water tussen uw vingers doorlopen, heeft de compost de juiste vochtigheidsgraad. Als er teveel water tussen uw vingers doorloopt, is de compost te nat. Als er helemaal geen water komt, kunt u ervan uitgaan dat de compost te droog is.
03986-20-L-015-15cm

Wat moet u op de composthoop gooien?

U kunt bladeren, mest, fruit- en groenteafval en ander keukenafval zonder enige problemen op uw composthoop gooien. Haren, tuinafval en alle ongekookte organische materialen zijn ook prima.

Wat mag u niet op de composthoop gooien?

Bespoten schillen van exotisch fruit, luiers, behandeld hout en kunststof materialen horen niet thuis op de composthoop. Ook sigarettenpeuken, botten en de as van hout en kolen zijn niet geschikt.

Compost gebruiken

We raden aan om een mengsel van gelijke delen gecomposteerde aarde en tuinaarde of zand te gebruiken voor bloempotten en bloembakken. Voor houtachtige planten en sierheesters mengt u ongeveer drie centimeter compost door de bovenste laag aarde. Bloemperken kunt u het beste onderhouden door gelijke delen compost en aarde te gebruiken wanneer u het perk aanlegt. Om de grond later weer te verrijken, brengt u een laag compost aan en werkt u deze vervolgens door de bovenlaag.

Tot slot willen we enkel nog opmerken dat compost van goede kwaliteit is als deze zich heeft aangepast aan de normale bodemtemperatuur en er geen bodemorganismen zichtbaar zijn.