Clematis, de Koningin der klimplanten

Tuinleven
Met zijn weelderige bloei behoort de clematis tot de klassieke siergewassen. Door zijn krachtige groei en luxueuze bloemen, heeft deze plant zijn bijnaam niet gestolen: “Koningin der klimplanten”. Met een eenvoudige verzorging, kunt u uw tuin in een Koninklijk kasteeltuin omtoveren.
De verscheidenheid van soorten is enorm. Het begint met groenblijvende clematis, gaat verder met grote bloeiende clematis en eindigt met vroeg- en laatbloeiende clematis. De soorten verschillen in groeikracht en bloeiseizoen, maar hebben een algemeen kenmerk: de liaan-achtige plant klimt zonder enige moeite op kale muren van gebouwen, hekken en bomen.

Aanplantperiode

De beste periode om uw potplanten naar volle grond te verplaatsen is tussen augustus en oktober. Wanneer u een clematis wenst te verplaatsen naar volle grond, moet u voorzichtig te werk gaan zodat de gevoelige wortels niet beschadigd worden. De grond in de pot moet vochtig zijn. Indien de grond te droog is, kan u de kunststofpot in een emmer water dompelen zodat u zeker bent dat de wortels allemaal goed los komen.

Ideale plaats

De natuur is in dit geval een rolmodel voor uw tuin. In het bos, klimmen wilde clematis langs bomen en struiken richting zon. De bloemtoppen in de zon, de basis van de plant in de schaduw – hiermee moet u rekening houden als u ze in de tuin plant. In het algemeen, heeft Clematis niet graag de zon aan haar “voeten”. Een tip is om de basis van de plant te beschermen met grond, schors, potje of een decoratief tuinproduct. Indien er dominante planten met imposante wortels in de buurt staan, raden we aan de wortels te scheiden met bv. vijverfolie. Zo bent u zeker dat de Clematiswortels genoeg voedingstoffen krijgen uit de grond.

Planten

Wanneer u de geschikte Clematis gevonden hebt, graaft u een breed en diep gat. De grond moet vochtig en rijk aan voedingsstoffen zijn. U kunt het onderste gedeelte van het gat vullen met steentjes. Dit is zeker aan te raden wanneer de grond te zwaar of leemachtig is. Steentjes voorkomen waterverzadiging. Als het water blijft staan, gaan de wortels rotten en vernietigt het de hele plant. Het is eveneens mogelijk om de grond te mengen met compostaarde: dit maakt de grond losser, en helpt de plant goed en mooi te groeien. Nu vult u het gat op met gemengde grond en besproeit u rijkelijk maar voorzichtig uw nieuwe plant.

Help haar klimmen

Clematis kunnen makkelijk hoogtes bereiken tot 3 meter. Dankzij hun “klauwen” kunnen ze langs bomen, hekken en muren klimmen. Als er geen klimhulp is, moet u een klimrek installeren, als extra steun enkele horizontale en verticale houten latten of ijzeren kabels. Roze bogen, pergola's of plantenrekken zijn ook een optie. Het is aangeraden om de plant en het klimrek samen te installeren in uw tuin.

Beeld clematis: © Gina Skinner - Fotolia.com