EM-Hecke-002

Bomen en struiken planten

Tuinleven
Fruitbomen en struiken – met hun prachtige knoppen en diverse vormen – zijn mooie sierelementen in elke tuin. Maar ze zien er niet alleen goed uit: ze schenken de trotse tuinliefhebbers ook vruchten die uitstekend smaken.
Bessenstruiken en bomen in struik- of stamvorm zijn bij uitstek geschikt om de tuin op te delen, bijvoorbeeld als afscheiding tussen moestuin en bloementuin, of om inkijk van de buren te voorkomen. Groene muren zijn eenvoudig te realiseren met lattenwerk en klimmende fruitsoorten, zoals frambozen of bramen.

De maanden september en oktober zijn ideaal voor het planten van bomen en struiken. De grond is nog warm, zodat de planten voldoende tijd hebben om wortels te vormen voordat de winter invalt.

Degenen die hun tuinen willen verfraaien met bladverliezende en groenblijvende bomen, moeten vroeg planten in september. Vooral bij groenblijvers is het belangrijk om te zorgen dat de wortels zich voldoende kunnen ontwikkelen in warme grond, zodat de bladeren tijdens de winter voldoende water krijgen.

Let bij de keuze voor een boom of struik op de omstandigheden ter plekke. Zo hebben fruitbomen bijvoorbeeld humusrijke, diepe, losse grond nodig die vochtig maar niet nat moet zijn. Zones met kans op vorst zijn altijd minder gunstig. Houd ook altijd rekening met het uiteindelijke formaat van de volwassen boom of struik. Als u niet helemaal zeker van uw zaak bent, kunt u beter een expert om advies vragen.

Om fruitbomen op de juiste manier te planten, moet het plantgat twee keer zo breed zijn als de onderstam. Nadat u de samengedrukte kluit wat losser hebt gemaakt, kunt u de boom in het gat laten zakken. De entplaats moet zich ongeveer 10 cm boven de grond bevinden. Stabiliseer de stammen van stam- en halfstambomen de eerste jaren met een steunpaal. Wanneer het plantgat weer is opgevuld met humusrijke grond, moet de aarde worden aangedrukt en goed worden bewaterd. Vergeet niet om de boom de eerste paar dagen, en ook bij droog weer, regelmatig water te geven.
EM-Pflanze-002-20cm-old.eps