EM-Bodendecker-002-25cm

Bodembedekkers – dé oplossing voor donkere plaatsen in uw tuin

Tuinleven
“Bodembedekkers” – dé oplossing bij veel tuinliefhebbers die te maken hebben met donkere en moeilijk bereikbare plaatsen. Maar wat is er zo speciaal aan deze “bodembedekkers” ?
Elke tuin heft zijn eigen “speciale” hoek waar tuinliefhebbers wanhopig van worden. Dit zou een steenachtige, kunstmatige vijver rand of steil of schaduwrijke plaatsen onder bomen en struiken kunnen zijn. “Op deze plek wil geen enkel plant groeien”, is de meest voorkomende reactie. In dit geval, raden we bodembedekkers aan.

Deze planten vragen weinig onderhoud en kunnen haast overal aangeplant worden. Bodembedekkers zijn absoluut niet kieskeurig, of het nu regent of heet en droog is. Ze kunnen bijna alle weersomstandigheden aan.
Bodembedekkers groeien meer in de breedte dan in de hoogte. Daarom vormen ze snel een donzig plantentapijt. Deze compacte laag is zeer efficiënt aangezien ze geen zonlicht doorlaten – zo kunnen wilde zaden niet kiemen en groeien naast de plant. Een ander belangrijk voordeel is dat de bodembedekkers voorkomen dat de grond uitdroogt. Als de grond vochtig blijft, kunnen de wortels voedingsstoffen goed opnemen. Bovendien, maken wortels de grond los en zorgen voor een natuurlijke habitat voor veel dieren zoals kevers.
In het begin zijn tuinliefhebbers niet echt enthousiast over bodembedekkers. “Esthetisch niet echt spectaculair”, is meestal de reactie. Maar bodembedekkers hoeven niet altijd onaantrekkelijk te zijn. Ze zijn voornamelijk ideaal in combinatie met andere planten en bloemen. Als je kijkt naar de verschillende bloeiperiodes, kunt u genieten van een gediversifieerd zicht. Zo kunnen ook de “vergeethoekjes” in uw tuin op elk moment van het jaar schitteren. 

Er bestaat een grote diversiteit aan zorgeloze bodembedekkers. Het begint met rozen en weidegewassen, maar ook struiken en klimplanten zijn ideaal. Bekende bodembedekkers zijn klimop, tijm en ook kruipende juniperus.

Conclusie: Bodembedekkers zijn interessanter dan een monotoon gazon! Ze geven een creatieve toets aan “vergeethoekjes” in uw tuin en bevorderen een natuurlijke look. Bovendien hebben bodembedekkers niet veel zorg nodig en geven onkruid geen kans.