EM-Blume-002-25cm.eps

Bloemenklok

Tuinleven
Het uur weten zonder horloge? Bloemen kunnen je ook vertellen hoe laat het is. De verschillende openingstijden van bloemen vertellen ons niet alleen hoe laat het is, maar informeren ook over het weer.

Dag- en nachtritme

Een van de belangrijkste ritmes voor leven op aarde, is de afwisseling tussen dag en nacht. Planten zijn prima lichtvangers. Dat doen ze met hun blad. Fytochroom (een pigment dat in het blad zit) verandert van vorm wanneer er licht op valt en wanneer het donker wordt. Dit speelt een belangrijke rol bij de bloei.

Tijd en weersvoorspelling

Bloemen openen niet allemaal op hetzelfde moment.
De Zweedse botanicus Carl Linnaeus werd hierdoor geïnspireerd en ontdekte dat sommige bloemen zich altijd op min of meer dezelfde tijd openen en sluiten. Met deze gegevens zou dan een tijdschema gemaakt kunnen worden, waarbij het openen of sluiten van bloemen zou corresponderen met een bepaald uur. 
Een bloemenklok dus.

Hoewel zo’n klok in theorie redelijk nauwkeurig zou kunnen zijn - Linnaeus meende tot op een half uur - is de praktijk toch wat anders. De biologische klok van bloemen varieert namelijk van dag tot dag en is ook sterk afhankelijk van het weer. Bij regenachtig weer blijven bloemen langer gesloten of gaan zelfs helemaal niet open.

Openings-en sluitingstijden

De openings- en sluitingstijden van de bloemen kunnen variëren vanwege klimaatverschillen. Ook insecten hebben invloed. Wilt u zelf een nauwkeurige bloemenklok maken, observeer dan de bloemen in uw eigen regio.

EM-Pflanzen-009-41cm.eps