The 5 best plants for shade1

De 5 beste planten voor schaduw

Tijdschrift
Als u op het hoogtepunt van de zomer in uw tuin wilt ontspannen, kunnen de juiste planten voor schaduw u helpen koel te blijven. Naast het beschermen van de hitte van de zon, bieden kleurrijke bloeiende struiken, bomen en wijnstokken privacy en zien ze er geweldig uit. Hier zijn 5 van de beste.

1. Lila 

Lila is een favoriet in de tuin, want naast prachtige bloemen heeft het ook een unieke, bedwelmende geur die op warme zomeravonden in de lucht hangt. Hoewel de bloemen traditioneel lichtpaars zijn, zoals de naam al doet vermoeden, zijn variëteiten met bloemen in diepere paars, roze, wit en zelfs geel beschikbaar. Een van de beste planten voor schaduw en privacy, lila komt in een reeks maten, groeit tot ergens tussen de 2 en 6 meter. Kies de variëteit die het beste bij u past en kijk uit naar heerlijke uren ontspannen in de schaduw.

2. Vlinderstruik (buddleia)

Het is gemakkelijk om te zien waar buddleia zijn meest voorkomende naam vandaan heeft. De rijk gekleurde bloemen van deze onderhoudsarme struik trekken volwassen vlinders in verbazingwekkende hoeveelheden aan. Het is een van de snelstgroeiende planten voor schaduw, wat het geweldig maakt als u haast heeft om uzelf wat bescherming tegen de zon te bieden. Het vermogen om zich snel te verspreiden heeft er echter ook toe geleid dat het in sommige regio's als een invasieve soort wordt beschouwd. Om te voorkomen dat het zich te veel verspreidt, verwijdert u eenvoudig de bloemen nadat ze zijn besteed.

The 5 best plants for shade2

3. Kamperfoelie

Kamperfoelie is naast sering een van de meest geurige planten voor schaduw, met een onmiskenbare, delicate geur die uw humeur zal opheffen. Kamperfoelie is een geweldige klimmer en kan worden aangemoedigd om langs elk prieel of trellis dat je kiest te groeien, zodat u een schaduwrijke schuilplaats voor uzelf kunt creëren tussen de prachtige bloemen. Wees echter bereid om uw ruimte te delen, want het is ook een favoriet van vlinders en bijen!

The 5 best plants for shade3

4. Ochtendglorie

De prachtige, trompetvormige bloemen van deze klimplant komen in blauwe, paarse, roze, witte, rode en tweekleurige combinaties hiervan. De grote bladeren en het vermogen om bijna overal snel te groeien - van hekwerk en hangmanden tot afvoerpijpen - maken het een ideale plant voor schaduw. Ochtendglorie geeft de voorkeur aan volle zon, dus het gebruiken als een barrière tussen jou en de zon is er ook goed voor! Als het zo goed gaat dat het uit de hand loopt, verwijder dan gebruikte bloemen om zaaien te voorkomen en verwijder ongewenste wijnstokken in de winter.

The 5 best plants for shade4

5. Bomen: de ultieme planten voor schaduw

Als het gaat om planten voor schaduw, gaat er natuurlijk niets boven een grote boom. Wanneer u besluit om een boom te planten, moet u de maximale hoogte en wortelspanning bepalen en nadenken of deze nabijgelegen structuren of bovenleidingen kan beschadigen. Een boom is een langetermijnverplichting, dus het is de moeite waard om goed na te denken over welke variëteit u wilt en of deze bij uw tuin past.

Appelbomen zijn populair voor tuinen, omdat ze de neiging hebben niet te lang te worden (meestal maximaal 5 meter) en heerlijk fruit bieden. Omdat ze bladverliezend zijn, creëren ze alleen schaduw in de zomer en blokkeren ze het licht niet in de winter. Appelbomen kunnen zichzelf of andere bomen van dezelfde variëteit meestal niet bestuiven, dus overweeg twee bomen te planten (verschillende, maar compatibele variëteiten die tegelijkertijd bloeien) om fruit te krijgen. Kruisbestuiving is een ingewikkelde zaak, dus raadpleeg uw lokale tuincentrum over welke bomen compatibel zijn met elkaar en trucs om te gebruiken als u slechts ruimte heeft voor één boom.

The 5 best plants for shade5

Of u nu alleen een beetje schaduw voor de komende zomer wilt, of een groter gebied dat u nog jaren van dienst zal zijn, de juiste planten kunnen wonderen verrichten om u koel te houden. Vergeet niet om ze te omringen met planten die net zoveel van de schaduw genieten als u!