Bereid aardappelen voor op een vroege oogst

Tuinleven
Aardappelen zijn onmisbaar in vele keukens. Ze zijn rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Bovendien hebben ze een lage energiewaarde en zijn ze goed verteerbaar. Indien u aardappelen vroeg wilt oogsten is het noodzakelijk om in Januari al enkele voorbereidingen te treffen.
Een vroege oogst begint bij de aankoop van een geschikte aardappelsoort zoals Gloria. Deze aardappelen kiemen snel en zullen snel tot oogstklare aardappelen uitgroeien. 

Voor een goede oogst is het belangrijk om de mooiste en grootste aardappelen uit te kiezen en ze naast elkaar in een bak te plaatsen. Aan elke plantaardappel zit een kiemgebied met een scheut die bij het planten naar boven dient te worden geplaatst. 

Na het klaarmaken van de planten is het belangrijk om de bak in een licht geventileerde en verwarmde kamer te plaatsen van ongeveer 12-15°C. Een ideale plek is bijvoorbeeld de vensterbank. Na 6 à 8 weken mag de temperatuur dalen naar 6°C tot wanneer ze volwaardige plantaardappelen zijn geworden. Het is vooral belangrijk dat de aardappelen sterke wortels ontwikkelen. Aardappelen met lange zwakke scheuten kunnen niet gebruikt worden als plantaardappel. Daarom is het beter om ze in een lichtrijke omgeving te plaatsen. 

De ideale grondtemperatuur om aardappelen te planten ligt rond de 5-6°C, best na de vorstperiode. Wanneer de aardappelen geplant zijn en er nog late vorst voorspelt wordt dekt men best de aardappelen af om bevriezing van de aardappelen te voorkomen. 

Om de aardappelen op het planten voor te bereiden laat u ze beste enkele dagen op voorhand afkoelen naar de grondtemperatuur. Bij het planten dienen de aardappelen met een grondlaag van 5 à 6 cm bedekt te worden. Vergeet niet om ze achteraf goed te besproeien. Vooraleer de eerste scheuten uit de grond komen dient u komaf te maken met onkruid om de groei van de aardappelen niet te belemmeren. Na 3 maanden kunnen de aardappelen geoogst worden en kunt u genieten van een heerlijk en gezond aardappelgerecht!
EM-Pflanzen-007-30cm-old