Basilicum, het koningskruid

Tuinleven
Basilicum is een van de meest fascinerende kruiden. Tuiniers, koks en genezers hebben zich laten bekoren door de vele verschillende soorten.

Basilicum gisteren en vandaag

Tegenwoordig kent vrijwel iedereen het aromatische kruid basilicum. De meeste mensen kennen echter alleen de traditionele groene soort uit de supermarkt, Genovese-basilicum. Er zijn echter meer dan 150 verschillende soorten, op hun beurt onderverdeeld in talloze varianten. Ze kunnen naar kaneel of anijs smaken, donkerpaars of rood glanzen, zoals Dark Opal en Red Rubin, en zelfs insecten op afstand houden. De biologen zijn het er nog altijd niet over eens of de plant uit de familie van lipbloemigen in India is voortgekomen of uit Afrika, want tweederde van alle soorten zijn daar inheems. Eén ding is zeker: de benaming van de plant komt uit het Grieks en betekent 'koninklijke geneeskrachtige plant'. De geneeskrachtige uitwerking is het gevolg van een hoog gehalte aan etherische oliën in de bladeren, die ontstekingsremmende en de eetlust bevorderende eigenschappen hebben en zelfs verlichting kunnen bieden bij migraine.
EM-Basilikum-003.jpg

Hoe basilicum het leven vergemakkelijkt ?

Basilicum in een bak op het terras, in de tuin of in het raamkozijn is onmisbaar in elk huishouden. Het kan ook in elk bloembed fungeren als een mooie decoratieve plant, vanwege de tere bloempjes en de opvallende kleuren. Als u ondanks het gevaar van slakken besluit deze ster van de mediterrane keuken in uw bloembedden op te nemen, plant u de zaailingen begin juni buiten uit. Deze tropische plant groeit bijzonder gemakkelijk als er onbeperkt wordt voldaan aan zijn grote behoefte aan zon, licht en water. Hij moet worden geplant in humusrijke grond, die niet mag uitdrogen. De enige manier waarop dit keukenkruid zijn tere bladeren koel genoeg kan houden, is door sterke verdamping. Praktisch advies: hoe meer basilicum u plukt, hoe weelderiger de plant groeit. Door hele scheuten af te breken in plaats van losse blaadjes zorgt u voor een constante nieuwe aanmaak van dit koningskruid.