Balcony Salad Header

Balkonsalade - hier kun je jouw eigen groene groenten planten

Tijdschrift

Als je groen op je balkon wilt - sla. Er zijn talloze varianten: gekrulde, gladde of gekartelde hoofden die je balkon versieren - bijna te aantrekkelijk om te eten!

IJsbergsla, veldsla, Romeinse sla, ... je komt deze zeker tegen in de supermarkt of op je bord. Maar hoe zit het met de tedere, gekartelde kanariet, het puntige duivelsoor of de rode sproetige flitsende forel achter sla? Deze namen verwijzen naar sla met een echt heerlijke smaak.


Wanneer is het juiste moment?

Het juiste moment om sla te planten is de lente. Er zijn ook soorten die je later kunt planten. We zullen deze hieronder in meer detail behandelen. IJsberg- en pluksla worden eerst gezaaid. Ze vereisen temperaturen tussen 12-16 ° C om te ontkiemen. Als de warmere dagen aan het einde van de winter of het begin van de lente wat traag aan de gang zijn, stel je het slaproject uit. Anders zal de sla rot zijn of lang nodig hebben om te groeien. Als alternatief kun je de zaden op de vensterbank planten en op het balkon opnieuw planten.

Balkonsalade – de juiste plek

De juiste locatie is ook belangrijk. Plukbare sla's geven de voorkeur aan een lichte plek. Een balkon op het noorden is niet geschikt omdat het altijd in de schaduw ligt. Sla houdt echter ook niet van warmte. Ze worden erg snel en groeien heel snel. Je kunt sla in bloembakken en ook in potten laten groeien. Praktisch: de containers kunnen op de ideale locatie worden geplaatst.

Zaden kopen – erg belangrijk

Sla's  groeien op je balkon door magie. Je kunt verschillende soorten zaden kopen in goede speciaalzaken, maar ook in de meeste supermarkten. Zaailingen worden ook in het late voorjaar verkocht. Er is echter een beperkt aanbod. Een ander voordeel van zaden is dat het pakket ongeveer 100 zaden bevat, soms meer, soms minder. Dit betekent dat je veel zaden bij de hand hebt en vrijwel het hele jaar door kunt planten.
Balcony Salad

Salade planten – hoe doe je dat

Het maakt niet uit of je kiest voor een doos of een ander type container. Wat belangrijk is, is om het voorzichtig te doen. Verspreid de zaadjes gelijkmatig over de losse plantaarde. De exacte afstand tussen planten varieert afhankelijk van de variëteit - meestal 20 tot 30 centimeter. Maar sla is vergevingsgezind, zelfs als je het dicht bij elkaar zaait. Druk de zaden lichtjes aan met een klein bord. Je moet niet te diep zaaien omdat sla's lichtafhankelijke germinators zijn.

Opmerking: bedek de zaden altijd met slechts een dunne laag aarde. Dit voorkomt dat de zaden uitdrogen.

Net zo belangrijk voor het kweken van sla is regelmatig water geven. Om te voorkomen dat de zaden worden weggespoeld als ze worden bewaterd, moet de waterstraal fijn en licht zijn. Overdrijf niet de besproeiing. Vochtig betekent niet nat. Wateroverlast brengt het risico van rotting met zich mee. Tip: voor uniforme ontkieming van de zaden in de pot, bedek ze met folie tot ze beginnen te ontspruiten.

4 tot 6 weken - zo lang duurt het voordat u de eerste bladeren van de pluk sla kunt plukken. Snijd de buitenste bladeren af met een schone schaar. Pas op dat u het hart van de plant niet beschadigt. Je kunt nieuwe bladeren blijven maken en wekenlang van de sla genieten.

Heerlijke soorten - van Winter Wonderland (Romeins) tot het oor van de duivel

Welk type zou het moeten zijn? Omdat er veel is om uit te kiezen. Wat dacht je van May King, Boterhoofd of Winter Wonderland? Deze perfecte groene sla heeft meestal zachte bladeren en afgeronde koppen. Veel mensen vinden het uiterlijk saai, maar direct na het oogsten zijn de bladeren boter-zacht. Ze kunnen ook in het voorjaar en de zomer worden geplant. Je zaait de lentesoorten in april en de zomerse salades van mei tot juli. De jonge planten zijn na anderhalve maand volgroeid.

Heb je nog steeds niet genoeg sla gehad? Probeer dan de Till, Lollo Rossa of rode Salad Bowl-variëteiten. Je kunt hier tot diep in de zomer in zaaien en van genieten. Als je van je salade houdt met een grote kop en knapperige bladeren, is een goede keuze bijvoorbeeld Reine des Glaces of Rouge Grenobloise sla. Ze worden gezaaid in mei en juni. Deze slasoorten zijn niet geschikt voor de winterteelt omdat ze niet vorstbestendig zijn, in tegenstelling tot veldsla. Deze sierlijke en vitaminerijke planten worden alleen van augustus tot september gezaaid en je kunt de bladeren of de hele sla eten. Ze worden geoogst in de winter of de lente.

We noemden al het oor van de duivel en de variëteiten van forellen. Ze vormen aantrekkelijke losse koppen met lange, stevige bladeren. Je moet deze variëteiten in mei of juni zaaien. Als je een sla wilt planten met losse bladrozetten, dan zijn de Australische gele, of tongue of American Brown rassen het beste. De sla wordt blad voor blad geoogst, terwijl het hart in het bed blijft. Dit betekent dat de bladeren wekenlang blijven groeien. Wanneer de bladrozetten bloesems beginnen te vormen, is het tijd om de hele bladeren te eten. Je kunt de variëteiten tot in de late zomer zaaien.