Asperges – eet gezond !

Tuinleven
Asperges zijn niet alleen lekker, ze zijn ook zeer gezond. Deze groente is rijk aan vitamines en minerale zouten. Het heeft een goed effect op ogen, nieren en botten.

Vitamines A, E en K ondersteunen de gezondheid van onze ogen, versterken ons zenuwstelsel en beschermen ons lichaam tegen schimmelziekten. Ons immuunsysteem en bindweefsel worden versterkt door vitamine C. Bovendien, vermindert het vermoeidheid en depressie. Foliumzuur is van groot belang voor zwangere vrouwen. Dit heeft een effect op de verdeling van cellen en de productie van rode bloedcellen. Het kind in de baarmoeder kan zich gezond ontwikkelen. Ook heel interessant is het feit dat de top van de asperges vijf keer meer vitaminen bevatten dan het onderste gedeelte.

Mensen die last hebben van hoge bloeddruk mogen asperges eten zonder een slecht geweten te hebben. Het minerale zout kalium verlaagt de bloeddruk. Wij raden aan om asperges klaar te maken met verse kruiden in plaats van zout, aangezien zout de bloeddruk verhoogt.
Calcium - ook wel bekent als een ingrediënt van melk - garandeert dat botten en tanden gezond groeien.
Ons evenwicht in energie wordt gecontroleerd door fosfor.
Dit minerale zout vervoert, slaagt op en gebruikt energie in ons lichaam. Het hoog stikstofgehalte, wat typisch voor het diuretica effect is, is ook aanzienlijk. Bovendien ondersteunt stikstof de nierfunctie. Bovendien, kunt u met asperges een gezond dieet volgen. Deze groente heeft slechts 150 kilo calorieën per kilogram. 

Wil je zelf asperges proberen te kweken in je moestuin? 
Met voldoende koele temperaturen en zonlicht is dat een fluitje van een cent.

Als vaste plant zullen asperges jaar na jaar een flinke oogst opleveren, tenminste als je de groente op de juiste manier plant en onderhoudt.
De beste ondergrond voor asperges is diepe en losse grond zoals zanderige leemgrond. Aarde die snel opwarmt in de lente, bevordert een snelle groei en oogst. Plant asperges op een plaats waar de groente minstens 7 à 8 uur zon krijgt op zonnige dagen.
 
Witte of groene?
De kleur staat niet voor kwaliteit, maar wel voor smaak. Witte asperges hebben een iets langere kooktijd nodig, terwijl groene sneller gaar zijn. Daar deze bovengronds groeien, hebben ze meer nutriënten en vitaminen in zich dan de ondergrondse. Groene asperges bevatten een hoger gehalte aan vitamine A en C en zijn minder vezelachtig. 

Aspergeplanten mag je niet oogsten in het jaar dat ze geplant zijn. Wacht tot het tweede jaar en oogst dan gedurende een tweetal weken de aspergescheuten. Je zal zien dat je dan veel meer scheuten hebt. Het derde jaar kan je gedurende een viertal weken de aspergescheuten oogsten. Daarna verleng je de oogstperiode tot 6 à 8 weken. Tweejarig plantgoed aankopen heeft als voordeel dat je ze onmiddellijk op hun vaste plaats kan zetten. Zorg ervoor dat ze plaats hebben om te groeien. Een zwart plastieken zeil kan over de bedding gelegd worden om een betere opwarming te bewerkstelligen. Het onderdrukt beter het onkruid en zorgt voor een drogere bodem die losser is om te bewerken. Reken alvast op een 60 tal planten om wekelijks asperges te kunnen eten met 4 personen. 

Tijdens het eerste groeiseizoen moet je eens per week voldoende water geven zodat de bovenste 30 centimeter van de bodem goed nat is. Oogst de planten als ze 15 à 20 centimeter groot zijn. Breek ze dan net aan de oppervlakte af. 

Eet asperges dagvers. Als ze nog even bewaard moeten worden leg ze dan zo’n 15 minuten in een bad met ijskoud water, aangevuld met ijsblokjes. Neem ze eruit en leg ze in een vochtige theedoek en dan in folie en bewaar ze (maximaal een week) in de de koelkast. Invriezen kan ook door de asperges eerst te wassen en te schillen en ze dan snel in te vriezen. Om ze na het invriezen klaar te maken gooi je de asperges ingevroren in kokend water. Laat ze niet eerst ontdooien want dan worden ze waterig en slap. 

Om het aspergeseizoen van start te laten gaan, hebben we voor u een smakelijk recept! 

© sarsmis – Fotolia.com

Asperges à la flamande, lekker Belgisch !

Ingrediënten (voor 4 personen):
4 eieren
1/3 bos peterselie
200 g boter
2 bussels asperges
peper en zout

Bereidingswijze
Kook de eieren hard in 10 minuten. Hak de peterselie fijn. Smelt de boter op een zacht vuurtje, maar laat deze niet bruin worden.

Leg de asperges plat op een plank. Houd ze vast bij de punt en schil ze rondom rond met een dunschiller. Snij de onderkanten eraf
Breng lichtgezouten water aan de kook, doe er de asperges in. Laat 1 minuut koken. Draai dan het vuur uit. Laat zo 5 minuten afgedekt verder garen.
Zet het vuur weer aan, breng opnieuw aan de kook. Laat 1 minuut koken en draai het vuur opnieuw uit. Laat de asperges in het kookwater staan tot ze net gaar en nog krokant zijn. Haal ze uit het water en laat ze uitlekken op een keukenhanddoek. Schik op de borden.

Indien u een stoomoven hebt, leg je de asperges in de stoomovenschaal. Zet ze 4 minuten in de stoomoven op 120°C (hoge druk). Haal de asperges uit de stoomoven en schik ze op de borden en overgiet met de saus.

Prak de eieren fijn met een vork, meng er de peterselie door. Kruid met peper en zout en verdeel dwars over de asperges. 

Smakelijk !

© sarsmis – Fotolia.com