Altijdgroene plekjes kleurt de wintertuin

Tuinleven
Zodra de laatste zomerbloemen zijn uitgebloeid, spelen de altijdgroene heesters hun grootste troef uit: ze brengen structuur in de wintertuin en voorzien de perken van lentekleur. Dit komt doordat sommige het uniforme grijs van de winter doorbreken met hun goudgele naalden en veelkleurige bladeren.

Het is een kwestie van structuur

Deze tijd van het jaar komen de altijdgroene sterren het best tot hun recht. De droom van een paradijs het hele jaar door kan ermee worden verwezenlijkt, want de meeste naaldbomen en sommige loofheesters houden zowel in de zomer als in de winters hun bladeren. Loofheesters brengen van de altijdgroene planten het meeste leven in de brouwerij. Deze tijd van het jaar staan ze in het middelpunt van de aandacht, omdat ze (naast hun diepgroene bladeren) vaak ook bloemen en vruchten dragen. Met rijp bedekte vruchten en bladeren met een laagje ijskristallen zorgen voor een pittoresk tuinbeeld. Het is juist in de winter dat de tuinonderdelen waar liefhebbers van heldere vormen zo van houden aan het licht treden. In plaats van een overdaad aan bloemen zien we heldere lijnen, die vaak referentie- en oriëntatiepunten vormen voor de toeschouwer.
EM-Winter-002-36cm

De koningen der winter: hun vele groene tinten

Hoewel uw tuin nu vanzelf een transformatie ondergaat, kunt u nog altijd creatief plannen door zorgvuldig planten uit te kiezen waarmee u uw eigen licht werpt op de winterse onthullingen der natuur. Typische groene heesters zoals taxus, buxus en klimop vormen monochrome contrasten met de bruine en grijze tinten van de winter. Maar tenzij groen echt uw enige lievelingskleur is, is het een goed idee om planten te kiezen met groengele, zilvergrijze of crèmewitte bladtinten. Daartegenover zijn er de bladeren van allerlei eikensoorten, die glanzen met een ragfijne blauwe kleur. En terwijl de olijfwilg met zijn kleurrijke bladeren wel een veelkleurig sieraad lijkt, blijkt de bergden een artiest die razendsnel van kostuum kan veranderen. De naalden zijn 's zomers groen en glanzen in de winter in tinten van goudgeel tot koper. De gele kleur speelt ook een belangrijke rol bij de mahoniestruik. Het felle geel contrasteert opvallend met het donkergroen van de leerachtige bladeren.