Aardbeien op hangcultuur

Tuinleven
Aardbeien kunnen niet enkel in de moestuin gekweekt worden maar ook in bloempotten of balkonbakken. Toch is niet elke variëteit geschikt voor deze manier van kweken.

Om aardbeien in balkonbakken te kweken is bijvoorbeeld de Hummi-Meraldo variëteit het best aangewezen: ze kunnen tegen hitte en hebben kortgesteelde bladeren waardoor ze relatief compact blijven.

Om in hangpotten te kweken is de sier variëteit Toscana ideaal. Met zijn lange scheuten en uitlopers zijn deze zeer decoratief. Daarnaast bloemen ze roze in plaats van wit waardoor ze nog meer in het oog springen. Hoewel het hier om een siervariëteit gaat, zullen verschillende vruchten rijpen tijdens de zomer en bezorgen u een oogst van een kilogram, afhankelijk van de plant. 

De Hummi’-variëteit is ook wel gekend als een klimaardbei. Door zijn iets dikkere stengels en scheuten kiest u best voor deze variëteit onder de klimaardbeien. Hoe dikker de stengel, hoe meer voedingsstoffen en water de plant kan opnemen waardoor de oogst bevorderd wordt, niet alleen de hoeveelheid maar ook de kwaliteit. Wanneer deze variëteit van voldoende water en voedingsstoffen wordt voorzien kan deze met een klimhulp een hoogte bereiken van 2 meter.

Tip: Wanneer u aardbeien in plantenbakken kweekt moet u ervoor zorgen dat de bodem steeds vochtig blijft, zo niet zal de groei afgeremd worden. Vooral vóór de bloeiperiode van de aardbeiplant moet de grond vochtig zijn. Houdt er bij het bewateren rekening mee dat de bladeren en vruchten niet nat mogen worden, dit om schimmelinfecties en verrotting te voorkomen.
EM-Erdbeeren-002-70cm.eps