EM-Ernten-004-41cm.eps

Aan het kampvuur – lekkere verse aardappelen

Tuinleven
De herfst is het seizoen van de aardappelen. Aardappelen zijn lekker, gezond, bevatten veel voedingsstoffen en kunnen in verschillende gerechten klaargemaakt worden. Het grootste bestanddeel van aardappelen is water. Andere kleinere delen zijn koolhydraten. Bovendien bevatten aardappelen voedingsvezels, vitaminen, mineralen en andere bestanddelen die noodzakelijk zijn voor een gezonde voeding.
Aardappelen maken deel uit van de familie van nachtschade en werden uit Zuid-Amerika geïmporteerd in Europa in de 16de eeuw. Bij hun aankomst in Europa heeft het enige tijd geduurd voor de aardappelen hun plaats hadden gevonden als basis in de voeding. 

Waarom dus niet genieten van verse aardappelen, gegrild aan het kampvuur? Tegelijk kan u dan genieten van de warmte van het vuur, bijvoorbeeld aan de open haard of in de tuin met een vuurkorf.

Wanneer u de aardappelen aan het vuur wilt klaarmaken, vergeet niet dat veel voedingsstoffen direct onder de schil zitten. Dus raden we u aan om de aardappelen eerst met schil te koken zodat u geen voedingsstoffen verliest. Indien u wenst, kan u de aardappelen daarna pellen. Wanneer de aardappelen gekookt worden, behouden ze hun voedingsstoffen.

Hierbij enkele tips hoe u best aardappelen klaarmaakt aan het kampvuur: na het wassen van de aardappelen, wikkel ze in aluminium folie en plaats ze aan de buitenrand van de open haard. De afstand tussen de aardappelen en de vlammen zou 10 tot 20 cm moeten zijn.
Vergeet de aardappelen af en toe te draaien – anders kunnen ze verbranden. Na één uur tot anderhalf uur zijn de aardappelen gaar. Om de aardappelen een verfijnde toets te geven kan u ze aanbieden met verse yoghurt of een dipsausje met fijne kruiden. Een ander idee is om spek te grillen en zo te serveren bij de gestoofde aardappelen. Of voeg gewoon boter en zout toe aan uw aardappelen – zo eenvoudig kan het zijn. Als u niet zo lang kan wachten, dan kan u de aardappelen op voorhand koken, ongeveer 15 minuten. Zo zullen de gestoofde aardappelen op het vuur klaar zijn na 15 à 20 minuten.

Waar wacht u dus nog op ? Ga voor aardappelen! En geniet van de laatste warme herfstdagen met lekkere gegrilde aardappelen.