18311-20-L-013-47cm.tif

10 Gouden besproeiingsregels

Tuinleven
Om te voorkomen dat uw planten hun bloemen laten hangen, hebben ze veel water nodig. Maar hoeveel en hoe vaak moeten ze besproeid worden? En besproei ik beter van boven- of van onderaan de plant? Lees er meer over en ontdek enkele nuttige tips voor de juiste besproeiing van uw planten.

Regel n°1: Gelijkmatig besproeien

De meeste planten vragen om een gelijkmatige besproeiing. Toch bevordert een lichte uitdroging voor het besproeien de groei van de wortels.

Regel n°2: Beter zelden besproeien dan te veel besproeien

In borders zijn één tot twee besproeiingsbeurten per week meer als voldoende: beter zelden besproeien maar met meer water dan veel besproeien met weinig water.
08101-20-L-015-34cm

Regel n°3: Besproei in de late avond of vroeg ’s ochtends

Wanneer je ’s avonds besproeit, verdampt er minder water dan tijdens de dag, zeker als het warm is. Zo hebben uw planten de tijd om het water goed op te nemen voor het warm wordt.

Regel n°4: Hou de bladeren droog

Natte bladeren worden meestal zieke bladeren. Als de bladeren ’s avonds nat zijn, hebben uw planten meer kans op ziektes. Bladeren die tijdens de dag nat zijn, kunnen verbranden door de zon.
08155-20-L-005-34cm

Regel n°5: Geef de juiste hoeveelheid water

Gericht besproeien betekent dat de juiste hoeveelheid water de wortels bereikt. Te weinig water dringt meestal enkel door tot de eerste grondlaag – en bereikt zo zelfs de wortels niet bv. als er een mulchlaag over de planten zit. Gericht besproeien betekent eveneens dat gewassen afhankelijk zijn van een gelijkmatige besproeiing gedurende hun groeiperiode tot ze rijp zijn (bijvoorbeeld: de vorming van wortels en knollen [wortels, aardappelen], bladeren [basilicum, veldsla], knollen [bloemkool, sla], planten [bonen] of fruit [tomaten, fruit]).

Regel n°6: Geef meer water in sommige delen van uw tuin

Water heeft enige tijd nodig om in de grond te dringen. Voor het kostbare water in de borders wegspoelt, is het beter om herhaaldelijk te besproeien met minder water.

Regel n°7: Doelgericht besproeien

Altijd op slechts één wortelpunt sproeien, leidt tot eenzijdige wortelgroei en daardoor tot minimale opname van voedingsstoffen in de bodem. Besproei daarom altijd rond de plant en bewater het gehele gebied.

Regel n°8: Besparend besproeien

Besproei zoveel als nodig en zo weinig mogelijk. Dit kan makkelijk dankzij een automatisch besproeiingssysteem en met een bodemvochtigheidssensor – in de borders, de balkonplanten of in het gazon.

Regel n°9: Voorkom waterverzadiging

Waterverzadiging hindert de luchttoevoer van de wortels – de wortels krijgen geen zuurstof meer en sterven af.
02065-20-L-086-42cm-old.eps

Regel n°10: Gebruik kwaliteit, kleirijke grond

Grond die rijk is aan kleimineralen heeft betere groei-eigenschappen en kan daarom het water beter en gelijkmatiger vasthouden. Gedurende natte zomerdagen en in de winter zorgt deze grond voor waterafvoer en voorkomt waterverzadiging.