Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Zeleni, zdravstveni tretman trave

Lep travnjak je centralni deo svake bašte i ponos njenog vlasnika. Nakon dugih zimskih meseci u kojima je malo sunčanih dana, travnjacima je potreban vazduh i nova energija kako bi povratili bogatu, zelenu boju. Nedelje kiše i mraza su iza sebe verovatno ostavile kompaktno i nepropusno zemljište – velike površine trave bez sjaja i delovi obrasli mahovinom. Travnjaku i zemljištu je potrebna nega. Čim se zemljište na proleće osuši, možete početi sa tretmanom ozelenjavanja.

Prvo što bi baštovani-amateri trebalo da urade je da izvade kosilicu iz šupe. Precizno pokošen travnjak nije samo praznik za oči. Redovno košenje je važno jer čini travu gušćom, a površine slabo obrasle travom pretvara u gust travnjak. Baštovani koji žele da njihovi travnjaci izgledaju poput onog na Vembliju trebalo bi da koriste ručnu, cilindričnu kosilicu kompanije GARDENA, koja omogućava istu onu preciznost kada se koriste makaze. Ako više volite „konvencionalnije” košenje travnjaka, linija GARDENA proizvoda sasvim sigurno ima nešto što vam odgovara. Travnjak koji se koristi se u suštini može pokositi do visine od tri do pet centimetara. Kada je reč o dekorativnim travnjacima, može se ostaviti visina od jednog do tri centimetra.

Na kraju, potrebno je da vaš travnjak bude provetren jer osetljiva trava ne može dobro da raste bez dovoljne količine vazduha i vode. Upotreba GARDENA EVC 100 električnog aeratora za travnjake, koji omogućava da vazduh prodre do korenja, daje izuzetne rezultate. Aerator vrši „piling” travnjaka. Ovaj snažni uređaj efikasno uklanja požutele slojeve pokošene trave i ostatke mrtvih biljaka kako bi travnjak mogao ponovo da diše. Dubina prodiranja sečiva se može podesiti na dubinu od 2-3 mm kako se ne bi oštetilo osetljivo korenje trave. Potom nanesite na travu još jednu poveću dozu đubriva koje se sporije razlaže, čime ćete obezbediti gustinu i bogatu, zelenu boju travnjaka.

Comments