Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Vreme za sadnju ruža

Ruža je kraljica cveća i glavni stanovnik svake bašte. Ona je jedna od najpopularnijih baštenskih biljaka. Budući da postoji mnoštvo sorti ruža, za svaku baštu postoji odgovarajuća. Ruže sa dugom stabljikom koje rastu do 2 metra u visinu, klasične ruže za leje, standardne ruže i čak patuljaste ruže, koje su zgodne za sadnju na terenima sa nagibom. Prilikom kupovine ruža, uverite se u njihov dobar kvalitet – jaki izdanci i razgranato korenje.

Vreme pogodno za sadnju ruža je od polovine marta do sredine/kraja aprila, u zavisnosti od vremenskih prilika. Izaberite mesto na kojoj će biljke imati dovoljno vazduha i svetla – idealno bi bilo mesto sa nekoliko sunčanih sati u toku dana. Međutim, izabrano mesto ne bi trebalo da bude previše toplo, hladno ili vlažno kako ruže ne bi podlegle nekom oboljenju ili postale žrtve štetočina. Oblačan dan je idealan za sadnju ruža.

Ruže bi trebalo držati potopljene u vodi najmanje jedan sat a najviše dva sata, ali ne duže od 24 sata. Ne smete dozvoliti da se koren osuši odmah nakon kupovine. Rupa za sadnju mora biti dovoljno duboka i široka kako bi korenje imalo dovoljno mesta. Donji sloj zemljišta rastresite malo pomoću vila. Pre nego što ruže stavite u rupu za sadnju, malo skratite koren i odsecite oštećene da bi se novi brže formirali. Takođe, uklonite sve slabe izdanke i skratite glavnu stabljiku za tri do četiri pupoljka ili dva2 do tri pupoljka kada je reč o žbunu ili standardnim ružama.

Potom stavite ružu u rupu za sadnju, uverite se da se mesto kalemljenja nalazi oko 4 do 5 cm ispod površine zemlje. Malo rastresite korenje, a onda ga stavite u rupu. Pomešajte zemlju koju ste iskopali sa otprilike 30% komposta ili stajskog đubriva pre nego što njom zatrpate rupu. Ako u bašti imate jaku zemlju, dodajte krupnog peska, šljunka i krečnjaka. Držite ružu u odgovarajućem položaju dok punite rupu i malo je protresite da bi se zemlja ravnomerno rasporedila između korenja. Na kraju zatrpajte rupu zemljom i dobro zalijte ružu. Kada zemlja upije vodu, ostatak zemlje možete nabaciti do visine od 20 cm da se ruža ne bi osušila i da bi bila zaštićena od mraza. Ne zaboravite da je povremeno dobro zalijete tokom sušnih perioda kako biste od juna meseca uživali u njenim cvetovima.

Comments