Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Vreme je za prolećne lukovice!

Visibabe, šafrani i zumbuli su prvi cvetovi čija šarolikost dolazi do izražaja u punom sjaju u proleće, kada je pravo vreme da zasadite ova dragocena blaga.

Lepota lala jarkih boja, divnih narcisa ili dekorativnih anemona predstavlja samu suštinu proleća. Od polovine septembra počinje vreme sadnje ovih cvetnih dragulja, što je veoma bitno da bi se obezbedio uspešan rast jer su prekasno zasađene lukovice osetljive na mraz i ne cvetaju dovoljno bujno.

Igra boja i oblika

Cveće iz lukovica predstavlja vatromet intenzivnih boja i balkon ili terasu pretvara u živahan prolećni san. Bilo da je reč o sortama narcisa elegantnih krem, belih i žutih tonova ili o kombinaciji mirisnih zumbula intenzivne plave boje sa jarkoružičastim lalama – pustite mašti na volju prilikom uređenja bašte. Ako prilikom sadnje lukovica i krtolastih biljaka uzmete u obzir visinu izraslih biljaka i, recimo, visoke lale, carske krune i narcise zasadite u pozadini, a procepak i anemone napred, moći ćete svake godine da menjate pejzaž bašte, oblačeći ga iznova u novo ruho.

Prolećnim lukovicama su potrebne tri stvari...

Najpre: Najvažnije je izabrati pravu lokaciju ako želite da vesnici proleća cvetaju i rastu. Na proleće im odgovara sveža i vlažna zemlja, ali tokom leta, u fazi mirovanja, odgovara im suvo i propusno zemljište.

Potom: Lukovice bi trebalo postaviti u zemlju na dubini koja je dva ili tri puta veća od njihove visine. Pomoću GARDENA sadilice za lukovice sa lakoćom možete iskopati rupu koja je dovoljno velika i duboka za lukovicu; potom ubacite tako da joj vrh bude okrenut nagore, pokrijete je zemljom iz sadilice i utisnete.

Na kraju: Svi koji žele da stvore prolećni vatromet boja u svojim saksijama i posudama za cveće mogu da koriste ručnu lopaticu iz asortimana GARDENA combisystem sa takozvanom „lazanja“ tehnologijom kako bi na dnu zasadili velike, a na dnu manje lukovice.

Comments