Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Vreme je da povedete računa o zimskim lejama!

Cveće i žbunje koje treba da cveta i sledeće godine mora da preživi dugački zimu i ujedno da izbegne sva oštećenja koja mogu nastati pod uticajem mraza i nedostatka vode.

Mnogim biljkama predstavljaju pretnju mraz, vlaga i zimsko sunce.

Svakog trenutka možete očekivati da se pojavi mraz i da nekoliko kapljica rose pretvori u inje. Za biljke to predstavlja mnogo veći stres nego zaštitni prekrivač od snega, naročito ako sunce sija a temperatura je u minusu. Zbog toga listovi i izdanci zimzelenih biljaka mogu da pretrpe opekotine i oštećenja usled nedostatka vode ako nisu prekriveni labavim zaštitnim omotačem od grana omorike ili bora. Grane omorike imaju prednost jer iglice sa njih opadaju u proleće pa se tako biljke postepeno izlažu sunčevoj svetlosti. Problemi koji nastaju pod uticajem zimskog sunca, vlage i mraza naročito utiču na osetljivo žbunje kao što su penstemoni i hrizanteme. Ne mogu dugo da izdrže bez adekvatne zaštite i često nastradaju od hladnoće već tokom prve ili druge zime. Labav pokrivač od lišća ili grana omorike može znatno da popravi situaciju dok tanak sloj komposta čuva zemljište u susret velikom zamrzavanju. Žbunje kao što je hajdučka trava ili rogolist ne voli stalnu zimsku vlagu i zato bi trebalo staviti krupan pesak u zemljište sa ilovačom kako bi se potpomoglo isušivanje zemljišta.

Idealna zaštita za ruže

Ako želite da zaštitite ruže tokom zime, morate zaštiti izuzetno osetljivo mesto kalemljenja koje se nalazi pri osnovi izdanaka žbuna. Ako oko korena stavite 15–20 cm komposta ili baštenskog zemljišta, mraz neće imati nikakve šanse. To se naročito odnosi na ruže u lejama, hibridne čajevke i žbunaste ruže. Kada je reč o ružama sa dugim stabljikama, mesto kalemljenja je odmah ispod cveta koji se u tom slučaju umotava u vunu, pruće ili jutu. Visoka trava ili bambus se pripremaju za temperature u minusu tako što se vezuju međusobno i obmotavaju posebnim celofanom, bambusom ili rogozinom. Nikada ne koristite plastificirani materijal zato što ispod njega vazduh ne može da kruži a povećana ledena vlažnost dovodi do infekcija sa gljivicama. Međutim, kada nema mraza ne smete zaboraviti da zalivate bambuse i ostale zimzelene biljke, kao što su rododendron, lovorvišnje i šimšir, zato što voda lako ispari iz njihovih listova čak i kada je zima.

Comments