Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Vesnici proleća

Proleće počinje 21. marta. Međutim, vesnike proleća je obično moguće pronaći nekoliko nedelja ranije. Krajem februara ili početkom marta, rani cvetovi počinju da nas podsećaju da se radujemo predstojećem proleću. Nakon dugih, hladnih i mračnih zimskih meseci, proleće budi novi život u prirodi. Dan postaje duži, cveće počinje da cveta, drveće i žbunovi ponovo imaju izdanke, a životinjski svet se budi iz zimskog sna.

Proleće počinje 21. marta. Međutim, vesnike proleća je obično moguće pronaći nekoliko nedelja ranije. Krajem februara, početkom marta, rani cvetovi nas podsećaju da se radujemo predstojećem proleću. Posle dugih, hladnih i mračnih zimskih meseci, proleće budi novi život u prirodi. Dan postaje duži, cveće počinje da cveta, drveće i žbunovi ponovo imaju izdanke, a životinjski svet se budi iz zimskog sna.

To je period kada se pojavljuju prvi cvetovi. Toplota i sunčeva svetlost ranog proleća ne pružaju dovoljno optimalnih hranljivih materija za biljke. Količina sunčeve svetlosti nije dovoljna za optimalnu fotosintezu, koja je neophodna za formiranje izdanaka. Međutim, biljke koje cvetaju u proleće imaju rešenje za taj problem. One poseduju nešto nalik skladišnom prostoru u kome čuvaju hranljive materije, minerale i skrob jer su sve te materije neophodne za njihov opstanak i biljke ih skladište tokom godine. One takođe sakupljaju energiju u lukovicama i na proleće je koriste za klijanje i cvetanje.

Obično se pravi razlika između jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka koje cvetaju u proleće. Višegodišnje vrste preživljavaju zimu izbacivanjem semena. S druge strane, jednogodišnje biljke koje cvetaju u proleće uvenu tokom zime.

Sada bismo želeli da vas upoznamo sa nekim od najlepših i najpoznatijih biljaka koje cvetaju u proleće:

Visibabe

Visibabe nas obraduju kao jedan od prvih cvetova ranog proleća. Njihove glave izviruju iz još uvek hladne zemlje krajem februara i početkom marta. U botaničkom smislu, visibabe su višegodišnje zeljaste biljke i mogu da izrastu do visine od 20 cm. Imaju glatke listove i bele cvetove. Ukoliko želite visibabe u svojoj bašti, preporučujemo da zasadite nekoliko lukovica na jednom mestu jer iz svake lukovice niče samo jedna stabljika. Visibabe bolje uspevaju na vlažnim mestima i u hladu i često se mogu naći na šumskim proplancima, livadama i u listopadnim šumama. Visibabe koje cvetaju možete držati i u saksiji do marta i možete ih presaditi u baštu kada procvetaju.

Šafrani

Šafrani izgledaju prelepo bez obzira na oblik, boju ili vrstu. Posebno su atraktivni kada njihovi raznobojni cvetovi izbiju iznad snežnog pokrivača koji se zadržao. Botanički termin „crocus” potiče od grčke reči „kroki”, koja znači „nit“. On se odnosi na žigove cveta šafrana u obliku niti. Sezona cvetanja ovog malog cveta počinje krajem februara ili početkom marta. Šafran cveta na stabljici visokoj 8-15 cm u proleće, a cvetovi mogu biti žuti, plavoljubičasti i beli. Ovim biljkama najviše odgovara zemljište koje propušta vodu, koje je bogato humusom i provetreno. Ukoliko je moguće, trebalo bi ih postaviti na sunčano i toplo mesto, ali ni boravak u privremenom hladu neće usporiti rast šafrana.

Vrba iva ili „mace“

Nemački naziv „Palmkätzchen“ (mace za cveti) potiče od običaja da se grančice ovog drveta u mnogim oblastima koriste kao zamena za ukrštene palmine grančice na dan hrišćanskog praznika Cveti. Cvet vrbe ive, koji se pojavljuje početkom marta, je često prvi pošten obrok za pčele nakon duge zime. Latinski naziv za ovu biljku je „salix caprea”: „Salix“ znači „vrba“, a „caprea“ znači „koza“. Naziv služi kao podsetnik na to da koze vole da grickaju njihove grančice. Budući da nisu zahtevne za održavanje, nije teško zasaditi vrbe ive. Lako se razmnožavaju pomoću pelcera.

Ukoliko ovaj primerak uskoro budete videli negde pored puta ili ako čak nekoliko cvetova budete videli u sopstvenoj bašti, budite uvereni da je proleće blizu!

Comments