Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Vaš mini plastenik u Martu

Ako nemate strpljenja da čekate do sredine Maja da bi posadili cveće i povrće - rešenje je u mini plasteniku. U vašem mini plasteniku letnje cveće i povrće može biti rasađeno već u Martu, a ako je potrebno, posađeno u baštu u Maju. U poređenju sa klasičnim staklenikom, on je mnogo manji. Pošto je prenosiv može se postaviti vrlo lako gde god želimo. Takođe, je mnogo jeftiniji od staklenika i zato je veoma pristupačne i za one sa plićim džepom.

Tehnički vešti baštovani mogu sami napraviti svoj mini staklenik. Za to je potrebno izraditi samo drveni okvir i drvenu krovna konstrukciju preko kojih ćemo nategnuti plastičnu foliju.
Uverite se da je ventilacija dobra. Povezati krov šarkama na drveni okvir i montirati držač krova  - podići krov, postaviti držač - i ventilacije je gotova. Ako želite profesionalniji mini plastenik koristite platične ploče za krov. Ovaj krov je puno čvršći i izolacija je kvalitetnija. Vaš mini plastenik će se zagrejati već s prvim zracima sunca i topao vazduh će zadržati unutra - tako će vaše povrće imati pravu klimu za brži rast.

Ispravan položaj mini staklenika je mesto koje je sve vreme na suncu. Dalje, trebao bi biti smešten pored kuće, tako da bude zaklonjen od vetra. U idealnom slučaju, viša (zadnja) stranica treba biti okrenuta prema severu dok niža treba biti okrenuta prema jugu. Na taj način, mini plastenik hvata većinu sunčeve svetlosti.

Nakon što ste završili izgradnju svojeg mini platenika spremni ste za sejanje - ali provetrite prvo zemlju i ne zaboravite da zalijete. Ako je još uvijek jako hladno napolju, trebali bi  zaštititi svoje biljke. Počnite s ventilacijom, kada dani postanu topliji sredinom Marta.

Najbolje povrće za setvu u Martu je: kupus, salata-vrtna, zelena salata, rotkvica. Nakon sredine aprila možete sejati krastavce, paradajz, tikvice i paprike.

Comments